Archive of Desire: Ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον Κ. Π. Καβάφη στη Νέα Υόρκη

Στην επέτειο των 160 ετών από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, το Ίδρυμα Ωνάση, που διαχειρίζεται το Αρχείο του από το 2012, παρουσιάζει, από σήμερα Παρασκευή 28/04/2023 ως το Σάββατο 06/05/2023 στη Νέα Υόρκη, το φεστιβάλ με τίτλο «Archive of Desire» που αναδεικνύει τον επιδραστικό χαρακτήρα του Αλεξανδρινού ποιητή και τον αντίκτυπο του έργου του σε παγκόσμια κλίμακα. Το φεστιβάλ φέρνει στο προσκήνιο τον ποιητικό λόγο του Καβάφη, την οικουμενικότητά του, την αιχμηρή κοινωνική του κριτική, τον λυρισμό και τον αισθησιασμό του, που αντιστέκεται πεισματικά στον χρόνο, για να επισημάνει ευρύτερα τον διαχρονικό ρόλο της ποίησης στην κοινωνία, αλλά και ως μια αχτίδα φωτός σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναταραχή.

Ειδικότερα, το «Archive of Desire» αποσκοπεί αφενός να εορτάσει τον Κ. Π. Καβάφη με όσους είναι εξοικειωμένοι με το έργο του και, αφετέρου, να μοιραστεί την πνευματική κληρονομιά του με αμέτρητους άλλους ανθρώπους για πρώτη φορά. Περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων εμπνευσμένων από τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, με στόχο την ανάδειξη του έργου του, μέσα από ένα φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών δράσεων που απλώνονται σε όλη την πόλη, εμπλουτίζοντας την ενασχόλησή μας με τον Κ. Π. Καβάφη μέσω της τέχνης και του λόγου κορυφαίων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, ανθρώπων με παγκόσμια επιρροή.

Το διαθεματικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει μια σειρά από περφόρμανς, παρουσιάσεις ψηφιακής τέχνης, προβολές ταινιών μικρού μήκους, αναγνώσεις ποίησης, λογοτεχνικές συζητήσεις, ένα visual rave, ένα αισθητηριακό πολυεπιστημονικό βιβλίο-ταξίδι, μια μεγάλη υπαίθρια τοιχογραφία, ψηφιακές και ηχητικές εγκαταστάσεις και πολλές άλλες ζωντανές εκδηλώσεις, σε επιμέλεια της συνθέτριας Paola Prestini, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του National Sawdust, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση της σύγχρονης μουσικής, υπό τη δημιουργική καθοδήγηση της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση. Η Senior Advisor του Onassis USA και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Karen Brooks Hopkins, είναι η εκτελεστική παραγωγός του φεστιβάλ.

Συγκεντρώνοντας διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως είναι ο εικαστικός Nick Cave και ο Bob Faust, η Laurie Anderson, ο Rufus Wainwright, η Robin Coste Lewis, η Julie Mehretu, η Elena Park, ο Vijay Iyer με τον Jeffrey Zeigler, η Sister Sylvester, η Nadah El Shazly, η Juliana Huxtable, o Taylor Mac, η Julianne Moore και πολλοί άλλοι, το φεστιβάλ εστιάζει τόσο στον ποιητή όσο και στον άνθρωπο Καβάφη. Ανάμεσα στα διεθνούς φήμης ονόματα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, συναντάμε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπως τον Πέτρο Κλαμπάνη, την Εύη Καλογηροπούλου, τον Χρήστο Σαρρή, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τη Λένα Πλάτωνος, τον Γιάννη Παλαμίδα και τον Νέγρο του Μοριά.

Archive of Desire: Ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον Κ. Π. Καβάφη στη Νέα Υόρκη

Από το National Sawdust στο Ουίλαμσμπεργκ του Μπρούκλιν έως το Rockefeller Center στην καρδιά του Μανχάταν, από το ONX Studio, τον «επιταχυντή» καριέρας του Ιδρύματος Ωνάση που εστιάζει στις ψηφιακές τεχνολογίες και την καλλιτεχνική δημιουργία στην 5η Λεωφόρο έως την εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το New Museum στο Μπάουερι, από τα βιβλιοπωλεία McNally Jackson σε διάφορα σημεία της πόλης έως το Πανεπιστήμιο Columbia στο Χάρλεμ, μεταξύ άλλων, το «Archive of Desire» επιδιώκει να μαγέψει το κοινό της Νέας Υόρκης, φέρνοντας την ποίηση του Καβάφη στην καθημερινότητά τους.

Το «Archive of Desire» -ο τίτλος του οποίου προέρχεται από ένα νέο έργο της καταξιωμένης ποιήτριας Robin Coste Lewis, που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση, με πηγή έμπνευσης την εμπειρία από την επαφή της με το αρχείο Καβάφη στην Αθήνα- προάγει την αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο, με την απόκτηση, την ψηφιοποίηση, τη μετάφραση και τη δημοσίευση της εκτενούς ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη, αποσκοπεί να κάνει πιο προσιτό το τόσο ζωντανό και ξεχωριστό έργο του ποιητή.

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, σημειώνει: «Αταξινόμητος, ερωτικός, άμεσος, αλλά και σκοτεινός, ο Καβάφης ήταν μια σύνθετη προσωπικότητα, που έμοιαζε να ενσαρκώνει μια σχεδόν παράδοξη ύπαρξη. Ήταν ένας σύγχρονος πολίτης αρχαίων πόλεων, ένας άνθρωπος που επινόησε τη δική του γλώσσα. Ο Καβάφης είναι ένας ποιητής που απευθύνεται σε όλους, ακόμα -και ίσως ιδιαίτερα- σε εκείνους που θεωρούν ότι δεν τους αγγίζει η ποίηση. Με συγκινεί το γεγονός ότι έρχεται στη Νέα Υόρκη για να μπει στη ζωή εκείνων που δεν τον γνωρίζουν ακόμα – η πνευματική κληρονομιά του θα περπατήσει στους δρόμους της και θα ζωντανέψει μέσα στα μυαλά του πλήθους».

Η συνθέτρια, συνιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του National Sawdust και επιμελήτρια του φεστιβάλ, Paola Prestini, έχει ένα μακρόχρονο ενδιαφέρον για τη διασταύρωση της ποίησης με τις άλλες μορφές τέχνης. Επισημαίνει σχετικά: «Η ποίηση μου έχει σώσει τη ζωή, έχει γίνει μουσική και με έχει βοηθήσει να ονειρευτώ το αφηρημένο. Καθώς συνέπλεκα όλες αυτές τις καλλιτεχνικές φωνές και τους συνεργάτες προκειμένου να ξαναζωντανέψουμε τον Καβάφη, στοχάστηκα την queer ταυτότητά του και την απουσία διπόλων στη ζωή του… την ετερότητά του και το πώς αυτή σχετίζεται με τρέχοντα πολιτικά θέματα… τον αισθησιασμό του και το φλογερό του άρωμα που διατηρείται αναλλοίωτο μετά από τόσες δεκαετίες και εξακολουθεί να κάνει την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά».

Η Karen Brooks Hopkins, Senior Advisor του Onassis USA, Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση και Εκτελεστική Παραγωγός του «Archive of Desire» αναφέρει: «Χάρη στο Ίδρυμα Ωνάση, ανακάλυψα τον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη. Ο λόγος του είναι προσιτός και συνάμα παράτολμος, τροφοδοτούμενος από μια δύναμη ζωής που σε παρασύρει μέσα του όπως ένα σπουδαίο μυθιστόρημα. Ερωτικός και υψηλόφρων, ο Καβάφης επικοινωνεί ένα αγνό αίσθημα χωρίς λεκτικές υπερβολές. Γράφει, όπως φαίνεται, για την αμιγή χαρά της ατομικής έκφρασης και μοιράζεται γενναιόδωρα αυτά τα γραπτά με τους αναγνώστες του. Ελπίζω ότι το κοινό θα απολαύσει τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει και, μέσα από αυτές, θα χαράξει τη δική του διαδρομή συνάντησης με την καρδιά και την πένα αυτού του ταλαντούχου συγγραφέα. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες και ποιητές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ έχουν μελετήσει και αγκαλιάσει τα ποιήματα του Καβάφη και έχουν προσθέσει τις δικές τους ευαισθησίες στο έργο του, ενισχύοντας τόσο τη δική του όσο και τη δική τους φωνή».

Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ: https://www.onassis.org/el/whats-on/cavafy-festival

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος