Απονομή υποτροφιών σε νέους επιστήμονες με καταγωγή από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Απονεμήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, 17 Μαϊου, παρουσία τουΟικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,οι υποτροφίες για φοιτητές και ερευνητές που έχουν ολοκληρώσει τις προπτυχιακές τους σπουδές κι έχουν καταγωγή από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Παράλληλα, το Ειδικό βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» που έχει θεσπιστεί προς τιμήν του Πατριάρχη, απονεμήθηκε από τον ίδιο στους εκδότες τριών εφημερίδων της Πόλης για τη σημαντική, αδιάλειπτη προσφορά τους στην ενημέρωση και τον Ελληνισμό της Πόλης.

Η τελετή έλαβε χώρα στην επιβλητική αίθουσα τελετών της ιστορικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, στην Κωνσταντινούπολη, το αρχαιότερο σχολείο που διδάσκεται αδιάλειπτα η ελληνική γλώσσα.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών «Τιμώντας τους Κωνσταντινουπολίτες Δασκάλους μας» πραγματοποιήθηκε φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία του Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και προέδρου της PeopleCert, που κατέχει ηγετική θέση στον χώρο των πιστοποιήσεων επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων και αποτελεί φόρο τιμής στην πνευματική κληρονομιά των αξιόλογων Κωνσταντινουπολιτών δασκάλων με έμπνευση και σεβασμό στις ελληνικές ρίζες και την Ομογένεια.

Την ειδική τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ παρέστησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, πλήθος ακαδημαϊκών, πρέσβεις και άλλες επιφανείς προσωπικότητες, καθώς και οι περσινοί βραβευθέντες υπότροφοι.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μία εορτή της παιδείας», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης λέγοντας με έμφαση: «Έχει ισχυρό συμβολισμό το γεγονός ότι ἡ τελετή αυτή πραγματοποιείται στην ιστορική Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σε αυτήν χρεωστούμε, μεταξύ άλλων πολλών, την αναζωογόνηση της παιδείας μας μετά την ‘Αλωση. Η ελληνική αρχαιότητα όριζε την παιδεία ως “περιαγωγήν” της ψυχής προς το αγαθό (Πλάτων, Πολιτεία), ως αναφορά όχι σε αυτό που είναι, αλλά σε ό,τι οφείλει να είναι ο άνθρωπος. Και αυτό το «δέον» περιελάμβανε και συνεχίζει και σήμερα να εμπεριέχει γνώση επιστημονική αλλά και αξίες που συγκροτούν τον “ανθρωπισμό” του ανθρώπου. Γνωρίζουμε σήμερα ότι πιο εύκολη είναι η απόκτηση επιστημονικών γνώσεων, παρά η ηθική και πνευματική καλλιέργεια και μόρφωση. Υπάρχει ο ‘Αινσταϊν της φυσικής, αλλά όχι της ελευθερίας και της ευθύνης».

Από την πλευρά του, ο Βύρων Νικολαΐδης δεν έκρυψε τη χαρά του για το υψηλό επίπεδο σπουδών των υποψηφίων και κυρίως για την επιθυμία τους να στηρίξουν με την παρουσία και το έργο τους ενεργά την Ομογένεια. «Ο σπόρος που σπείραμε πέρυσι άνθισε», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος δε προς τους νέους επιστήμονες υπογράμμισε: «Η βράβευσή σας δεν συνιστά μόνο μια οικονομική ενίσχυση, αλλά αντιπροσωπεύει μια ηθική αναγνώριση και επιβράβευση. Εσείς είστε ο κινητήριος μοχλός, η μαγιά για την αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Η PeopleCert, πιστή στη δέσμευσή της θα στέκεται δίπλα στη νέα γενιά η οποία αποτελεί το μέλλον της Ρωμιοσύνης. Για μας είναι υποχρέωση, είναι χρέος τιμής να στηρίξουμε τους νέους, να δημιουργήσουμε δυνατότητες επιστροφής τους στην Πόλη, να μην αφήσουμε τη φλόγα της Ρωμιοσύνης να σβήσει. Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως διαχρονικά επένδυε στο μέλλον της, τιμώντας το παρελθόν της. Με το πρόγραμμα υποτροφιών βάζουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι, συνεχίζοντας ταπεινά αυτή την παράδοση».

Ο διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτρης Ζώτος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σχολείου που «κράτησε ψηλά το φως της γνώσης, της νεοελληνικής παιδείας, που διαμόρφωσε τις αξίες του νεοελληνικού γένους με πίστη στο Θεό, που ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες της εκκλησίας, της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών. «Σήμερα γράφουμε μια ωραία σελίδα στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης της Πόλης, καθώς και στη σελίδα του σχολείου, προσέθεσε ο κ. Ζώτος.

Το Ειδικό βραβείο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» που έχει θεσπιστεί προς τιμήν του Πατριάρχη, απονεμήθηκε από τον ίδιο στους εκδότες τριών εφημερίδων της Κωνσταντινούπολης. Την «Απογευματινή», την «Ηχώ» και τον «Πολίτη». Με τη συνεχή παροχή ενημέρωσης συνδέουν την μικρή κοινότητα που έχει απομείνει στην Κωνσταντινούπολη με την ευρύτερη οικογένεια των Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για τους εκδότες Μιχάλη Βασιλειάδη (Απογευματινή, εκδίδεται εδώ και 100 χρόνια), Πέπη Τσουκάτου (Πολίτης) και Ανδρέα Ρομπόπουλο (ΗΧΩ). Με το βραβείο αναγνωρίζεται η συμβολή τους στη διαφύλαξη της παράδοσης και η μεγάλη τους αφοσίωση, καθώς συνεχίζουν παρά τις όποιες δυσκολίες, να εκπέμπουν μηνύματα ισχυρής παρουσίας, διαλόγου και αλληλεγγύης.

Οι υποτροφίες στους νέους επιστήμονες προσφέρθηκαν στη μνήμη των διαπρεπών καθηγητών της Πόλης, Βασίλη Κασαπίδη (καθηγητής Χημείας), Δημήτρη Παντελάρα (καθηγητής Βιολογίας-Γεωλογίας) και Αρίστη Κιμιατζή (καθηγήτρια Μαθηματικών), οι οποίοι υπήρξαν υπόδειγμα συνέπειας και παιδαγωγικής αφοσίωσης.

Οι νέοι επιστήμονες που λαμβάνουν εφέτος τις υποτροφίες, ύψους 8.000 ευρώ για κάθε υπότροφο είναι:

  • Θεοδώρα Δελημπάσογλου-Αχτύπη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, τμήμα Ψυχολογίας, University of Liverpool, η οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη
  • Ευφροσύνη Κορωναίου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος την Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Μοριακή Βιοϊατρική.
  • Σωτηρία-Ίρις Ντολαπτσή, Υποψήφια Διδάκτωρ, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής και κάτοχος LL.Μ. στις Διεθνείς Σπουδές – Κατεύθυνση Ιδιωτικού Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρεις ακόμη επιστήμονες αναγνωρίστηκαν με τιμητικές διακρίσεις λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ:

  • Χρυσόστομος Βουτσάς, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτροχημικών Συστημάτων», απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Αγγελική Δαμήλου, Υποψήφια Διδάκτωρ, κέντρο Νευροεπιστημών, University of Zurich.
  • Δημήτρης Πρόκος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας, κάτοχος μεταπτυχιακού στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, τη Συγκριτική Φιλολογία και τη Λογοτεχνική Θεωρία.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο οποίος κατάγεται από την Πόλη.

Η επιλογή των υποτρόφων έγινε από πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ήταν ο Νικόλαος Ουζούνογλου, ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) με αρωγή της οποίας χορηγούνται οι υποτροφίες, οι δημοσιογράφοι Σεραφείμ Κωνσταντινίδης και Ανδρέας Ρομπόπουλος, οι οποίοι κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη, και η Ελένη Νικολαΐδου, γενική διευθύντρια εταιρικής υπευθυνότητας της PeopleCert.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος