Από τη Μελβούρνη στην Αθήνα με μια βαλίτσα βιβλία… Ο Γιάννης Βασιλακάκος στη «Φωνή της Ελλάδας»

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου βρέθηκε καλεσμένος στο studio της «Φωνής της Ελλάδας», στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» ο συγγραφέας και διδάκτωρ Γιάννης Βασιλακάκος.

O Γιάννης Βασιλακάκος ήταν 14 χρονών έφηβος όταν η οικογένειά του πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στη μακρινή Μελβούρνη. Ήδη γνώριζε μέσα του ότι θα γινόταν συγγραφέας, αφού το μολύβι και το χαρτί τον είχαν κερδίσει από την ηλικία των 11 χρόνων. Σήμερα, μετά από περίπου 55 χρόνια, έχει δημοσιεύσει 26 αυτοτελή βιβλία (μυθοπλασία, θέατρο, δοκίμια, διηγήματα, βιογραφίες), εκ των οποίων κάποια στην Ελλάδα και κάποια στην Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε ο πρώτος μη αγγλόφωνος συγγραφέας που εκδοτικός οίκος της Αυστραλίας ζήτησε να εκδώσει το μυθιστόρημά του “Ποτέ την Ανάσταση”. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα κινεζικά. Παράλληλα, δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία, επί 30 έτη σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης (Deakin University και RMT university), συνεργάστηκε με πλήθος εντύπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δημοσιεύοντας πάνω από 1000 άρθρα λογοτεχνικού, κριτικογραφικού, πολιτιστικού και μεταφρασεολογικού περιεχομένου. Τα τελευταία 30 χρόνια διατηρεί στήλη βιβλιοκριτικής στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ενώ συνεργάζεται ως βιβλιοκριτικός αρθρογράφος με τα αθηναϊκά λογοτεχνικά περιοδικά Μανδραγόρας, Αιολικά γράμματα, Οδός Πανός, fractal.gr  και diastixo.gr. Έχει τιμηθεί με 7 λογοτεχνικές χορηγίες από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Τεχνών και έχει λάβει πολλά λογοτεχνικά βραβεία.

Στην εκπομπή μίλησε για τη μετανάστευση στην Αυστραλία και τα πρώτα  – δύσκολα – χρόνια της ζωής του στην Αυστραλία, για όλα όσα τον εμπνέουν, για την ενασχόληση του με τα κοινά της παροικίας μας, (ήταν συντονιστής του Πολιτιστικού Δικτύου του ΣΑΕ) για τις βιογραφίες που έχει επιμεληθεί (Καχτίτσης, Τσιόλκας, Πετρόπουλος κ.α.) για το θεατρικό έργο «Η ταυτότητα» που έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα στις θεατρικές σκηνές της Αυστραλίας και έλαβε το 1ο βραβείο στον Παναυστραλιανό Διαγωνισμό Θεατρικών έργων, για το τελευταίο μυθιστόρημα «Το ανεμογκάστρι» (από τις εκδόσεις Πανός) που το θεωρεί έργο ζωής καθώς και για τα επόμενα λογοτεχνικά σχέδιά του.

Γνωρίστε τον συγγραφέα Γιάννη Βασιλακάκο ακούγοντας τη συνέντευξή του εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος