Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων

Η ψήφος των αποδήμων βρέθηκε εχθές στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τη συζήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Σύμβουλο Ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε ότι το ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο, αν πρέπει να αρθούν ή όχι οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακά τερτίπια, ενώ η ελάσσων αντιπολίτευση καταλόγισε και στα δύο κόμματα υποκρισία.

«Το Σύνταγμα λέει ότι δεν μπορεί η ψήφος να προσμετράται σε εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Εμείς θα συνεχίσουμε πολύ παραγωγικά τη συζήτηση μας τις επόμενες μέρες. Όποιος δεν θέλει περιορισμούς ψηφίζει να μην έχουν περιορισμούς. Όποιος θέλει να έχουν περιορισμούς οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζει να έχουν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας. «Υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ που διαρρηγνύει τα ιμάτια του για ατυχείς δηλώσεις της κ. Τζάκρη η οποία δεν θέλει περιορισμούς. Το ερώτημα είναι ένα και είναι καθαρό. Θέλετε ή δεν θέλετε περιορισμούς; Όλα τα άλλα είναι περιφερειακά» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, σημείωσε δεικτικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση της κ. Τζάκρη φαίνεται ότι έρχεται στα λόγια μας ωστόσο θα έχουμε το χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά καθώς ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη ψήφο των αποδήμων».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιάννης καταλόγισε στην κυβέρνηση «επικοινωνιακή στρέβλωση των θέσεων του κόμματός του» και την κατηγόρησε ότι «αλλάζει σκόπιμα την ατζέντα επειδή το πουλόβερ της αντιλαϊκής διακυβέρνησής της αρχίζει να ξηλώνεται με παροιμιώδη ταχύτητα». «Προσπαθείτε να κάνετε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση πυροβολώντας στον αέρα», σημείωσε.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη κατηγόρησε και τα δύο κόμματα για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, «στην πραγματικότητα βάζουν κόφτες στη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού». «Το Σύνταγμα ούτε θα αλλάξει ούτε θα αλλοιωθεί. Ψάξτε αλλού να βρείτε επιχειρήματα. Απέναντι στην ομογένεια θα πρέπει να πείτε ξεκάθαρα τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη χωρίς το Σύνταγμα», συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελλής υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαία η πάσα που έδωσε η τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στην κυβέρνηση για τα κριτήρια της ψήφου των αποδήμων την οποία είπε πήρε ο κ. Βορίδης καταθέτοντας μετά από λίγες μέρες το νομοσχέδιο». «Πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και απροκάλυπτης ψηφοθηρίας και ας τα έχουν αυτά υπόψη τους οι απόδημοι», σημείωσε ο κ. Δελλής.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης κατηγόρησε και τα δύο κόμματα ότι «θέλουν να βάλουν φραγμούς για τη ψήφο των αποδήμων με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη να λειτουργεί ως λαγός». «Η Ελληνική Λύση είναι ξεκάθαρα υπέρ του να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς οι Έλληνες του εξωτερικού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΛ.ΛΥ, Κωνσταντίνος Χύτας.

Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα μίλησε για «επικοινωνιακά τερτίπια και καπρίτσια εντυπωσιασμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των αποδήμων».

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού, θα ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος