‘Αννα Φωκά: Μην κοιτάς το βουνό. Ανέβα το

Στη ζωή της και ιδιαίτερα στην ακαδημαϊκή της πορεία αναφέρθηκε η 'Αννα Φωκά, καθηγήτρια, η οποία διευθύνει το Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Centre for Digital Humanities at Uppsala University) στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, μιλώντας στην εκπομπή "Η Παγκόσμια Φωνή μας" στο ραδιόφωνο της "Φωνής της Ελλάδας" με τον Πέτρο Δίπλα.

Στη ζωή της και ιδιαίτερα στην ακαδημαϊκή της πορεία αναφέρθηκε η ‘Αννα Φωκά, καθηγήτρια, η οποία διευθύνει το Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Centre for Digital Humanities at Uppsala University) στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, μιλώντας στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της “Φωνής της Ελλάδας” με τον Πέτρο Δίπλα.

Η γιαγιά της Άννα Σκιαδαρέση-Γιαννουλάτου της έλεγε: «Μην κοιτάς το βουνό. Ανέβα το.»

Και η εγγονή της Άννα Φωκά το έκανε πράξη.

Τέλειωσε τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και επειδή της άρεσαν η Αρχαιολογία και οι Κλασσικές Σπουδές τέλειωσε μεταπτυχιακά στο Λίβερπουλ στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και πήρε διδακτορικό στην Αρχαία Ελληνική Κωμωδία!

Λάτρης της νέας τεχνολογίας, σε ηλικία 28 ετών την βρίσκουμε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο  του Μάντσεστερ διδάσκοντας επί 40 ώρες την εβδομάδα Αρχαία Ελληνική Κουλτούρα στο Θέατρο και πως αυτή η κουλτούρα έχει επηρεάσει τα σημερινά κόμικς και παιχνίδια! Μάλιστα οι άλλοι καθηγητές στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν φοιτήτρια και είχαν ζητήσει από τους σεκιούριτι να την βγάλουν έξω!     

Θεωρώντας ότι η διδασκαλία την απομακρύνει από την έρευνα, φεύγει από την Βρετανία και βρίσκει μια θέση που ερευνά τις φεμινιστικές σπουδές και τη τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Ούμεο της Σουηδίας 200 χλμ από τον Αρκτικό Κύκλο όπου από το παράθυρο της έβλεπα το Πολικό Σέλλας για 8 ολόκληρα χρόνια. Σε μια ροκ συναυλία γνωρίζεται με τον Σουηδό σύζυγό της, δάσκαλο στο επάγγελμα, και μαζί του αποκτά την κόρη της Μάγια, 8,5 χρονών σήμερα.

Τα τελευταία 2 χρόνια διευθύνει στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, όπου είναι καθηγήτρια, το Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Centre for Digital Humanities at Uppsala University) συνεργαζόμενη με τον Ιωακείμ Πάλμε, γιο του πρώην Πρωθυπουργού της Σουηδίας  Όλαφ Πάλμε.

Οι γονείς της Άννας, και οι δύο Κεφαλονίτες, έφυγαν από το νησί ξεχωριστά και γνωρίστηκαν στο Σιδνεϊ της Αυστραλίας. Γύρισαν στην Ελλάδα το 1971. Θείος της Άννας Φωκά είναι ο Θανάσης Φωκάς, ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών του Κέιμπριτζ στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής που δίδασκε ο Νεύτων και ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Περήφανη για τη καταγωγή της η Αννα Φωκά λέει: «Όπως ο υπόλοιπος κόσμος για να πάρει δύναμη ανοίγει την Βίβλο ή το Κοράνι, εμείς οι Κεφαλονίτες ανοίγουμε την Οδύσσεια’ !!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος