Αφιέρωμα στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στο Βούπερταλ

Επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκε στο Βούπερταλ, μετά από συνεργασία των Ποντιακών Συλλόγων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί με θεία λειτουργία στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής και μνημόσυνο για τα θύματα. Παρόντα στη λειτουργία ήταν τα  παιδιά του ποντιακού συλλόγου Βούπερταλ ντυμένα με παραδοσιακές στολές, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Προξενείου στο Düsseldorf, εκπρόσωποι των ομογενειακών συλλόγων και των θεσμών της περιοχής και ο γεωπολιτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.

Η αναφορά στα ιστορικά, δραματικά γεγονότα που έζησε ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας έγινε από τα Ποντιακά σωματεία  μέσω μιας φωτοηχητικής παρουσίασης, με παράλληλες αφηγήσεις παιδιών και ενηλίκων των συλλόγων, ενώ διαβάστηκαν και επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».

Στην ομιλία που ακολούθησε, ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε σε  πολλές πτυχές του θέματος, που δεν συναντά κανείς εύκολα σε ιστορικά βιβλία και στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό που αφορούσαν τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τη φιλοξενία της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο τοπικός ποντιακός σύλλογος του Βούπερταλ «Ακρίτας». 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη πηγή Europolitis)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος