Αδελφοποίηση της Σητείας με το Montego Bay στη Τζαμάικα

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, στη Σητεία, για την αδελφοποίηση της με την πόλη του Montego Bay στη Τζαμάικα. 

Στην τελετή αδελφοποίησης παρέστησαν οι δημοτικές Αρχές των δύο πόλεων, ο Δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης και ο Δήμαρχος του Montego Bay, Leeroy Williams, ο Πρόξενος της Τζαμάικα, Βασίλειος Αργυρός, ο οποίος ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση, καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειακών, τοπικών και εκκλησιαστικών Αρχών.

Στην ομιλία του, ο  κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η αδελφοποίηση των δύο πόλων πρεσβεύει τις βασικές αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και της αμοιβαίας ευαισθητοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει όλες τις εξωστρεφείς δράσεις Δημόσιας Διπλωματίας που στοχεύουν στην προβολή και υποστήριξη της διεθνούς εικόνας της χώρας μας, όπως είναι και η «Διπλωματία Πόλεων». 

Αναφερόμενος στην αδελφοποίηση Σητείας και Montego Bay,  ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού υπογράμμισε τον υψηλό συμβολισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι η πόλη του Montego Bay έχει συνδέσει το όνομά της με μια εξαιρετικά σημαντική διεθνή Συνθήκη για τη χώρα μας, καθώς εκεί υπογράφηκε το 1982, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ή Σύμβαση του Montego Bay.

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ», τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, «είναι μια ακόμη ευκαιρία για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα χώρα. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δύναται να προκαλούν ανησυχίες για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, έχουμε επανειλημμένα επιδείξει την ετοιμότητα μας για επίλυση κάθε προβλήματος με τους γείτονές μας, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε μια θετική ατζέντα  και επικεντρώνει τις προσπάθειές της ώστε να συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, διαφυλάσσοντας, παράλληλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και συμφέροντα» κατέληξε ο κ. Χρυσουλάκης . 

Σημειώνεται ότι στην πόλη Montego Bay πριν από 40 χρόνια, το 1982,  υπογράφηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η Διεθνής Συνθήκη που προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα χωρικά ύδατα και τις άλλες θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της. 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΓΓΑΕ-ΔΔ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος