6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Βραβείο “Οδυσσέας” στο Θοδωρή Παναγόπουλο

Το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας», που απονέμεται στο καλύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ απόδημου δημιουργού, κέρδισε στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, Πέρα από τα σύνορα, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παναγόπουλος. Η απονομή των Βραβείων και η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ έλαβαν χώρα εχθές Κυριακή, 29 Αυγούστου, στο ακριτικό και πανέμορφο Καστελλόριζο.

«Ο δικός μου προσωπικός Λίβανος» είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που ακολουθεί έναν νεαρό Έλληνα σκηνοθέτη και την προσπάθειά του να συνδεθεί με την απόμακρη καταγωγή του από τον Λίβανο μέσω των μυστικών ιστοριών της μητέρας του από τον πόλεμο. Η ταινία εξερευνά την συναισθηματική ένταση μεταξύ εθνικής και προσωπικής ταυτότητας μέσα από μια συζήτηση σε αμάξι, δύο καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, ένα βιβλίο για την Βυρηττό και τρεις γλώσσες.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Βραβείο “Οδυσσέας” στο Θοδωρή Παναγόπουλο

Το Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» απένειμε στον σκηνοθέτη ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης καθώς το βραβείο αυτό χορηγείται με την ευγενική μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

«Ήταν ιδιαίτερη τιμή να απονέμω για δεύτερη χρονιά το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας» στην ταινία Ο Δικός μου Προσωπικός Λίβανος σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παναγόπουλου για την οξυδερκή προσέγγισή της στο θέμα της εθνικής και προσωπικής ταυτότητας» τόνισε ο Γιάννης Χρυσουλάκης στον χαιρετισμό του στην Τελετή Λήξης της φετινής διοργάνωσης.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου: Βραβείο “Οδυσσέας” στο Θοδωρή Παναγόπουλο

«Ως Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θεσμοθετήσαμε πέρυσι το βραβείο αυτό για το καλύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ απόδημου δημιουργού για δύο λόγους: Αφενός για να δώσουμε έμπρακτα το παρών μας σε μία σημαντική προσπάθεια του ελληνισμού και του πολιτισμού όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», αφετέρου για να συμβάλλουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο στην ενθάρρυνση και στην ανάδειξη του έργου των ομογενών δημιουργών που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Τέλος ο Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε πως «αξίζουν ολόθερμα συγχαρητήρια στους διοργανωτές, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, τον Πρόεδρό του, κύριο Παναγιώτη Πουλάκο και την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, κυρία Ειρήνη Σαρίογλου, για τις άοκνες και κοπιώδεις προσπάθειες και πρωτοβουλίες τους, καθώς και στη συνεργαζόμενη Εκράν ντε Μοντ (Ecrans des Mondes) και τον πρόεδρο της, Michel Noll και για τη φετινή επιτυχημένη διοργάνωση».

 

Πηγή: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, www.beyondborders.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος