38ο Διεθνές Συνέδριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Eπιστημών με θέμα: «Η Ελληνική Γλώσσα»

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, στις 9 Φεβρουαρίου, διοργανώνει το 38ο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα» στις 17-19 Μαρτίου 2023.
Σκοπός του 38ου Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο αποτελεί το 2ο για την ελληνική γλώσσα, είναι η παρουσίαση και ανάλυση όλων των μορφών και λειτουργειών της ελληνικής γλώσσας από την εμφάνισή της μέχρι σήμερα καθώς και των σημαντικότερων σταδίων εξέλιξής της.
Οι βασικοί άξονες του συνεδρίου είναι: Γλώσσα και επικοινωνία · Γλώσσα και διδασκαλία · Γλώσσα και φιλολογία · Γλώσσα και ιστορία · Γλώσσα και ελληνική εκπαίδευση · Ελληνική γλώσσα και διεθνικότητα · Γλώσσα και ειδικές ανάγκες · Γλώσσα και πολιτική · Γλώσσα και οικονομία · Γλώσσα και δημιουργία · Γλώσσα και τουρισμός · Γλώσσα και κρίση · Γλώσσα και θρησκεία · Γλώσσα και λογοτεχνία.
Εκτός από τις βασικές μορφές και λειτουργίες της γλώσσας, το συνέδριο έχει ως σκοπό να ασχοληθεί και με την αναψηλάφηση χρονιζόντων ερωτημάτων, ιδεών και θεωριών που διαμορφώθηκαν ανά τους αιώνες και τις χιλιετίες αναφορικά με την εμφάνιση ύπαρξης και εξέλιξης της ελληνικής ως ομιλούμενης και ως γραπτής γλώσσας.
Ειδικότερα:
· Η απαρχή ομιλίας της ελληνικής γλώσσας – τεκμήρια και αποδείξεις.
· Η αξιοπιστία των στοιχείων της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας.
· Τα όρια της μυθολογίας και της ιστορικής πραγματικότητας για την ελληνική γλώσσα.
· Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία και ο παράγοντας της διαχρονίας των γλωσσών στη διατύπωσή της.
· Οι ζωντανές και οι νεκρές γλώσσες
Αυτά είναι κάποια θέματα τα οποία αναζητούν απαντήσεις. Καθίσταται, λοιπόν, φανερό, ότι το συνέδριο αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες της ελληνικής γλώσσας και των γλωσσών γενικότερα και για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, για τους Έλληνες της Ελλάδας, για τους Έλληνες της κυπριακής Δημοκρατίας, για τους Έλληνες της διασποράς, καθώς επίσης και για τους απανταχού και κάθε είδους εθνικότητας ελληνιστές που επέλεξαν να ασχοληθούν με τις μορφές της διαχρονικής Ελληνικής Γλώσσας και έβαλαν ή θέλουν να βάλουν τον ελληνικό πολιτισμό στο σπίτι τους.
Το συνέδριο θα μεταδοθεί και από το κανάλι του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης Youtube: ipode gr έτσι, ώστε, όσοι επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος