Στο τραπέζι της συζήτησης η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Το θέμα του ελληνικού χρέους φαίνεται πως βρίσκεται πια για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, αλλά και της Άνγκελα Μέρκελ και του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά ενός κλασικού κουρέματος τάχθηκε η Άγκελα Μέρκελ από το Σαράγεβο. Ωστόσο η δήλωσή της ερμηνεύτηκε και ως χαραμάδα υπέρ της ελάφρυνσης: «Έχω πει ότι ένα κλασικό κούρεμα δεν συζητείται από μένα και αυτό δεν έχει αλλάξει, ότι έλεγα πριν από δυο μέρες σε σχέση με αυτό που λέω σήμερα. Θα μπορέσω να μιλήσω για το αίτημα προς τον ESM όταν οι τρεις θεσμοί εξετάσουν το ζήτημα, να πω δηλαδή αν το πρόγραμμα επαρκεί για τα επόμενα τρία χρόνια».

Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως μίλησε για το χρέος. Φέρεται να είπε ότι για να είναι βιώσιμο χρειάζεται κούρεμα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση – τόνισε ο κ. Σόιμπλε – και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρεαλιστική πρόταση από τους πιστωτές για τη βιωσιμότητα του χρέους ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

O Ντόναλντ Τούσκ με ανάρτηση του στο Twitter αφού πρώτα γνωστοποίησε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόσθεσε ότι μια ρεαλιστική, ελληνική πρόταση θα πρέπει να συνοδευθεί από μια ρεαλιστική πρόταση των πιστωτών για την βιωσιμότητα του χρέους ώστε να κερδίσουν όλοι.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ – ΕΡΤ-1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος