Σύγκλιση απόψεων για τη διαπραγμάτευση – Εκτιμήσεις για επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των συμφωνηθέντων από τη Βουλή θέτει ως προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ η κυβέρνηση περιμένει την επιστροφή του κουαρτέτου για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις εκτίμησε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα για την συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε την σύγκλιση που παρατηρείται μεταξύ κυβέρνησης και Eυρωπαίων για το ασφαλιστικό και ταυτόχρονα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν με το ΔΝΤ σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό.

Όπως εκτίμησε αν και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το ασφαλιστικό αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί τελικά εφόσον προωθηθούν ορισμένες παραμετρικές αλλαγές στο σχέδιο που αφορούν στις επικουρικές και στη μείωση του ανώτατου πλαφόν στην κύρια σύνταξη και στις πολλαπλές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, πάντως ξεκαθάρισε πως η μείωση των συντάξεων αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση και ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση είναι αρκετή και εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές για τη νέα φορολογική κλίμακα με ανώτατο συντελεστή κοντά στο 50%, ενώ σε ότι αφορά στις συντάξεις, υπάρχουν σενάρια για μείωση του ανώτατου πλαφόν για κύρια σύνταξη που σήμερα είναι 2.700 ευρώ και για πολλαπλές συντάξεις που σήμερα είναι 3.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Στουρνάρας , από το βήμα της 83ης γενικής συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος, προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας του καλοκαιριού με πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Ο διοικητής του ιδρύματος τόνισε επίσης την ανάγκη να ανοίξουν οι αγορές ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις, να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, και να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής με έμφαση στη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους μετά και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Φορολογικό και ασφαλιστικό παραμένουν τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στις επαφές του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια.

Όλες οι εξελίξεις της διαβούλευσης θα τεθούν επί τάπητος στο euroworking group της ερχόμενης Δευτέρας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος