Η Ελλάδα και πιθανόν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν βρεθεί εκτός Ευρωζώνης αν δεν είχαν λάβει χρηματοδοτική βοήθεια από το EFSF και κατόπιν το ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.
Το EFSF και το ESM έχουν συνδιαστική ικανότητα δανεισμού ύψους 700 δισ. ευρώ και έχουν εκταμιεύσει 254 δισ. σε 5 χώρες της Ευρωζώνης μέχρι τώρα, τόνισε στην ομιλία του. Το κόστος δανεισμού του ESM είναι χαμηλότερο από 1% με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι χώρες που λαμβάνουν τα δάνεια.
Οι τέσσερις από τις πέντε χώρες έχουν βγεί πλέον από τα προγράμματα διάσωσης εκτός της Ελλάδας. Ομως, κι η τελευταία μπορεί να τα καταφέρει αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν τον ίδιο να απαντά σε σχετική ερώτηση ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι μικρή, χαμηλότερη από το 10% του συνολικού ύψους του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Το δανειακό πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα μπορεί να φθάσει τα 86 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι o πρόεδρος του ESM σε χθεσινή συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ανέφερε ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,8% του ΑΕΠ το 2018 συμφωνήθηκε τον περσινό Ιούλιο και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, πρόσθεσε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος