Παραμένει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, σχετικά με την αποτίμηση του ελληνικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, αλλά και για το αν είναι βιώσιμο.

Την Τετάρτη είδε το φως της δημοσιότητας η ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Όπως αναφέρει η έκθεση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα.

Η εν λόγω ανάλυση έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης του ΔΝΤ που προβλέπει ότι:

  • Το χρέος θα κορυφωθεί κοντά στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια και έως το 2022, προβλέπεται ότι θα βρίσκεται στο 170%, πρόβλεψη που υπερβαίνει κατά πολύ την εκτίμηση για 142% του ΑΕΠ.
  • Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε κλίμακα που θα χρειαστεί να υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που εξετάζεται μέχρι σήμερα – και αυτό που έχει προταθεί από τον ESM.
  • Αν η Ευρώπη προτιμά και πάλι να παράσχει ελάφρυνση χρέους μέσω παράτασης των ωριμάνσεων, θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ δραστική παράταση με περιόδους χάριτος, ας πούμε 30 ετών, για το συνολικό απόθεμα του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας.
  • Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ετήσιες μεταβιβάσεις προς τον ελληνικό προϋπολογισμό ή βαθιά «κουρέματα» εκ των προτέρων αλλά αυτό, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι κάτι που θα αποφασίσουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της.

Η έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σοβαρά σε σχέση με την έκθεση του Απριλίου 2014 και πως απαιτείται πολύ σημαντικός επανασχεδιασμός (reprofiling), ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι για την αντιμετώπιση του θέματος πρέπει πρώτα να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί μια επιλογή όσο αυτή δεν μειώνει σημαντικά την αξία του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα ισοδυναμούσε με ένα κούρεμα από την πίσω πόρτα.

Όσον αφορά την πρόταση του ΔΝΤ, για την επιμήκυνση της λήξης του ελληνικού χρέους σε 30 χρόνια, τόνισε ότι, τεχνικά, αυτή η πιθανότητα υπάρχει, αλλά δεν θα αποτελέσει λύση αν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ονομαστικής αξίας του.

Ο Γέγκερ πρόσθεσε ότι η Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αλλά το Βερολίνο συνεχίζει να πιστεύει ότι η βιωσιμότητά του μπορεί να επιτευχθεί μέσω δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Απόλυτα σύμφωνος με το ΔΝΤ δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ο Μισέλ Σαπέν, μάλιστα, επισήμανε ότι χάρη στον Αλέξη Τσίπρα, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξαναμπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων.

Διστακτικός, όμως, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Ο Βαλντίς Ντομπρόφσκις επισήμανε ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2020.

Η Βρετανία, αν και εκτός ευρωζώνης, έδωσε δίκιο στο ΔΝΤ, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι το αίτημα της Ελλάδας, για αναδιάρθρωση του χρέους είναι σωστό.

Το θέμα του ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος στις επαφές που ξεκινά ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη, συναντώντας ξεχωριστά τους Μάριο Ντράγκι, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος