Με κοινή υπουργική απόφαση παγώνουν προσωρινά οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και οι και οι προσωποκρατήσεις για 10 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 21 Ιουλίου έως τις 31 Ιουλίου, λόγω της τραπεζικής αργίας, με στόχο εντός 5 ημερών από τη λήξη της αναστολής, οι υπόχρεοι να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα ποσά ενώπιον της αρμόδιας αρχής.
Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, εξέδωσε και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013), δηλαδή ο νόμος που πάγωνε τους πλειστηριασμούς και έληξε το 2015.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί την Τετάρτη με το προεδρείο της Ένωσης.
Αλλαγές σε βάρος των επιχειρήσεων
Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -που συζητείται την Τετάρτη στη Βουλή- είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
Ο νέος Κώδικας προβλέπει ανατροπή της διαδικασίας πλειστηριασμών σε βάρος των επιχειρήσεων που πτωχεύουν. Ειδικότερα:
* θα ωφελούνται κατά προτεραιότητα οι τράπεζες και μάλιστα σε ποσοστό 65%
– ακολουθούν οι εργαζόμενοι και το δημόσιο οι οποίοι μοιράζονται το 35%
* οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση την εμπορική κι όχι την αντικειμενική αξία, λειτουργώντας σε βάρος της επιχείρησης, η οποία θα εξακολουθεί να οφείλει τη διαφορά με την αντικειμενική αξία
* μειώνονται σε 2 από 3 οι ανακλήσεις που μπορεί να κάνει ο οφειλέτης, ενώ γίνονται ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια μέσα στα όποια μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα ανάκλησης.
– το χρονικό περιθώριο αίτησης ανάκλησης περιορίζεται από 5 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, σε 45
– μετά τον πλειστηριασμό η προθεσμία ανάκλησης μειώνεται σε 2 από 6 μήνες.
Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία της α’ και μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς λόγω οφειλών σε τράπεζα, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από την ισχύ του Κώδικα, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
Η εκκαθάριση των Επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει θα γίνει με το προηγούμενο καθεστώς.
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2016, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.
Οδηγία για ανάπτυξη και εξυγίανση των τραπεζών
Στο ίδιο νομοσχέδιο, ενσωματώνεται και η κοινοτική οδηγία για την ανάπτυξη και εξυγίανση των τραπεζών. Έτσι αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές:
* πρώτα θα απευθυνθούν στους μετόχους των τραπεζών για ανεύρεση κεφαλαίων
* αν δεν επαρκούν, σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι.
* αν δεν συμπληρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια, τρίτοι στη σειρά έρχονται οι καταθέτες.
* των οποίων οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ προστατεύονται, με βάση την οδηγία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλωσόρισε το νομοσχέδιο καθώς όπως τονίζει ενδυναμώνει τα εργαλεία και τις διαδικασίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδας για εφαρμογή αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων, έγκαιρης παρέμβασης και αποτελεσματικών μέτρων επίλυσης προβλημάτων.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016, θα αποτρέπουν τις κυβερνήσεις από το να «πληρώνουν το λογαριασμό» σε περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης μίας τράπεζας.
Πηγή ΕΡΤ1 -Ρεπορταζ Ρ. Αλεξοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος