Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της Αθήνας, με την ελληνική πρόταση που έχει κατατεθεί να έχει αξιολογηθεί καταρχήν θετικά από τους θεσμούς και να αποτελεί σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, βάση για διαπραγμάτευση.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η ελληνική πρόταση θα ανοίξει το δρόμο για την τελική διαπραγμάτευση και την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ).

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα. Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ, θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κλειδί αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα,

O Επίτροπος Οικονομικών πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν υπό ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση βάση διαπραγμάτευσης.

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι ελπίζει σήμερα να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας.

Υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι η ελληνική πρόταση εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα και ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη και θα πρέπει να διευθετηθούν.

Σήμερα θα αποφασίσουμε αν θα δώσουμε εντολή στους θεσμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για το νέο πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup. O κ.Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης», γιατί όπως είπε, «η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».

Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Εξάλλου, χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος