Την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών επιβεβαίωσε η Κομισιόν, την ώρα που Φινλανδία και Γερμανία, στις πρώτες αντιδράσεις τους εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν σε μια “κατ’ αρχήν τεχνική” συμφωνία, όμως οι συνομιλίες συνεχίζονται σε ορισμένες λεπτομέρειες και δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ.
Κομβικός σύμφωνα με την κ. Μπράιντχαρτ, ήταν ρόλος του πρόεδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν σε στενή με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, το επόμενο στάδιο έγκειται σε “μια πολιτική αξιολόγηση” και μια τηλεφωνική διάσκεψη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των 28 υπουργείων Οικονομικών, ώστε “να υπάρξει ενημέρωση των κρατών μελών.
Ανοιχτή παραμένει ακόμα η ημερομηνία της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) που θα επικυρώσει τη συμφωνία, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να τονίζει ότι αυτή μπορεί να γίνει την Παρασκευή.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το ισπανικό κοινοβούλιο πιθανόν να επικυρώσει την συμφωνία την επόμενη εβδομάδα με το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου ηγείται να ζητά από τα άλλα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά βάζει ένα μεγάλο στοίχημα. Ας ελπίσουμε ότι μια και καλή αυτό το στοίχημα θα βοηθήσει να επανέλθουν τα πράγματα στην ομαλότητα», δήλωσε ο Ραχόι.
«Η Γερμανία θα εξετάσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το τρίτο πακέτο διάσωσης τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσει ότι θα είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια», ήταν η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου δια στόματος, Γενς Σπαν, υφυπουργού Οικονομικών της χώρας.
«Έχει καθοριστική σημασία να αποτελέσει αυτό μια βάση για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί απλά να διαρκέσει μερικούς μήνες. Η ανάπτυξη και οι ελκυστικές και αξιόπιστες συνθήκες για περισσότερες επενδύσεις πρέπει να είναι ο στόχος», δήλωσε ο Σπαν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για την Γερμανία να συνεχίσει να συμμετέχει το ΔΝΤ και να συμφωνήσει με την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Στουμπ «η συμφωνία είναι μεγάλη λέξη», καθώς «υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στις λεπτομέρειες»,
Όπως τόνισε ο κ. Στουμπ πως η κυβέρνηση του θα αποφασίσει για τη στάση της αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε πως η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας μπορεί να επιμηκυνθεί, αλλά απέκλεισε περικοπές χρέους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος