Eurogroup: Πρόταση για πρόγραμμα – γέφυρα από την Ελλάδα (-vid)

Τις προοπτικές και τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά το δημοψήφισμα εξετάζουν στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη συνεδρίαση με την ελληνική πρόταση και το νέο Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να πείσει τους 18 ομολόγους του για την ανάγκη υπογραφής μίας συμφωνίας που θα προστατεύει τη χώρα από την οικονομική ασφυξία αλλά και που θα σέβεται και τις αντοχές των πολιτών της.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 7 και το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο είναι πως θα επιδιωχθεί ένα πρόγραμμα- γέφυρα, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στις τράπεζες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας.

Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ότι ενδέχεται η λύση να μην βγει ολοκληρωμένη σήμερα αλλά να ανοίξει ένα παράθυρο για δάνειο γέφυρα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενισχυμένη πολιτικά, αφενός από μια ισχυρή λαϊκή εντολή που λέει όχι στην προηγούμενη πρόταση των δανειστών και αφετέρου με μια πρόταση που στις βασικές της αρχές, έχει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών του δημοκρατικού τόξου, πλην του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιμείνει:

1) Στη διατήρηση της έκπτωσης 30% για τα νησιά, ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι της νησιώτικης ελλάδας

2) Στο να μην ισχύσει η προκαταβολή του 100% του φόρου, που σύμφωνα με την προηγούμενη πρόταση των δανειστών, θα ίσχυε ακόμα και για τις ατομικές επιχειρήσεις.

3) Στη διατήρηση του ΕΚΑΣ, χωρίς καμία περικοπή, μέχρι το 2019, οπότε θα αντικατασταθεί με διαφορετικό πλαίσιο προστασίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους

4) Στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εντός του 2015. Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών είναι έτοιμο.

5) Οι φόροι υπέρ τρίτων για τα ασφαλιστικά ταμεία, να διατηρηθούν μέχρι το 2019, για να μην στερηθούν τα ταμεία τα 700 εκ. ευρώ.

Επίσης το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι σημείο κλειδί, καθώς η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της και την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία, για να καταστεί το χρέος βιώσιμο θα πρέπει να κουρευτεί κατά 30% αλλά και να παγώσει η αποπληρωμή του για 20 χρόνια.

Από την πλευρά τους οι εταίροι δείχνουν να θέλουν να αποφύγουν την πιθανότητα του Grexit, όπως φαίνεται και από τα δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ, την ώρα που προσέρχονταν στη συνεδρίαση.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Μετά το όχι στο δημοψήφισμα πρέπει σήμερα να δούμε πως θα βρούμε λύσεις, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ θα έχει και κατ΄ ιδίαν πριν τη συνεδρίαση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να συζητήσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Δίνοντας μάλιστα το πλαίσο που θα κινηθεί η συνεδρίαση αλλά και η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, τόνισε ότι όλα θα γίνουν βήμα, βήμα και ότι αναμένει νέες, αξιόπιστες προτάσεις που θα οδηγούν σε λύση.

Π. Μοσχοβισί

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική γιατί πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τις Ελλάδα, καθώς και για τις προϋποθέσεις που θα το συνοδεύουν, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

«Το Grexit θα ήταν μια τρομερή αποτυχία», συνέχισε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξηγήσουν πώς επιθυμούν να κινηθούν για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, το οποίο η Επιτροπή δεν επιθυμεί.

Β. Σόιμπλε

To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι σεβαστό αλλά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει πλαίσιο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και περιμένει τις προτάσεις της.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «όποιος γνωρίζει τις Συνθήκες της EE, ξέρει ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή χρεών.»

Βάλντις Ντομπρόβσκις

Πιο σκληρός στις δηλώσεις του ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος όπως τόνισε αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών και δεν παρουσιασθεί κανένα πρόγραμμα αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, από την Αθήνα μια έξοδος από το ευρώ «δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

Κάρλο Πάντοαν – Λουίς Ντε Γκίντος – Μάικλ Νούναν

Ελπίζω να επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Ο Ιταλός υπουργός είπε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να ακούσει τί ακριβώς ζητάει, και ποιές δεσμεύσεις είναι διατεθειμένη να αναλάβει με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και η μπάλα βρίσετε στο ελληνικό γήπεδο, τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος. Σημείωσε ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του νέου υπουργού οικονομικών της Ελλάδας. Πρόσθεσε,πάντως ότι το Grexit δεν είναι λύση και ότι πρέπει να αποφευχθεί. Όσον αφορά το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ο Ντε Γκίντος είπε ότι δεν είναι της παρούσης.

Θετικός στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν λέγοντας ότι για τη χώρα του αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Ελπίζω, συνέχισε, πως αυτό που θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ένα επίσημο αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μαζί με προτάσεις που θα δίνουν βιώσιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ-1 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος