ΔΝΤ: Ανάγκη για €51,9 δισ. ως το τέλος του 2018 – Αναδιάρθρωση χρέους

Η Ελλάδα θα χρειασθεί χρηματοδότηση 51,9 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τα τέλη του 2018, εκ των οποίων τουλάχιστον 36 δισ. από την Ε.Ε., μαζί με επιμήκυνση της διάρκειας των ευρωπαικών δανείων τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους. 

Αναγκαίο το κούρεμα του Χρέους με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα για να καταστεί βιώσιμο. Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το Χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις για το Χρέος στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπουν ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1% του ΑΕΠ το 2015 που θα ανέλθει σε 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Επίσης, προβλέπει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017 και 2018.

Αν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος κατά 1% σε σύγκριση με τον προβλεπόμενο και το πρωτογενές πλεόνασμα ανέλθει στο 2,5% το 2018 αντί του προβλεπόμενου 3,5%, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαγράψει τα διακρατικά δάνεια της ΕΕ ύψους 53 δισ. ευρώ περίπου για να καταστεί το Χρέος βιώσιμο.

Σχετικές ειδήσεις:  Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έχουν αυξηθεί σημαντικά, λένε από το ΔΝΤ

Σακελλαρίδης: Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει πλήρως την κυβέρνηση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος