Χριστοδουλίδης: Υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό – Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό (video)

Η πλέον κρίσιμη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στη Γενεύη. Στο τραπέζι το εδαφικό ενώ αναμένονται οι δυο πλευρές να καταθέσουν τους χάρτες. Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πολυμερής διάσκεψη. Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η εκπροσώπηση Αθήνας και Άγκυρας. Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αποκάλεσε τις συνομιλίες της Πέμπτης ως την «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου. «Η ώρα έχει έρθει για την επανένωση του νησιού» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Γιόζεφ Μουσκάτ, στη Βαλέτα, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο εξάμηνο. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» και πως για το ζήτημα μίλησε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει «προσωπικό ενδιαφέρον» για το Κυπριακό και πως είναι «καθήκον» του να είναι παρών στις συνομιλίες. «Όταν έχει να κάνει με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Αυτοί που δεν παίρνουν ρίσκα, παίρνουν τελικά το μεγαλύτερο ρίσκο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε ότι θα μεταβεί στη Γενεύη με σκοπό να γεφυρώσει τα χάσματα των δύο πλευρών.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ Εσπεν Αϊντε, εκτιμά ότι δεν θα τελειώσει την Πέμπτη η πολυμερής διάσκεψη και ότι είναι ιστορική στιγμή αυτή, γιατί έχουμε πρωτη φορά ανταλλαγή χαρτών οι οποίοι θα πρέπει να συνάδουν με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Ο κ. Αϊντε είπε ότι λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συζητηθεί αύριο στη διεθνή διάσκεψη το εδαφικό.

Καθοριστική συνάντηση θα έχουν στη Γενεύη ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον εκπρόσωπο των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, εάν συμφωνήσουν για το εδαφικό θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά χάρτες.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σήμερα συζητείται και το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοοδος στον τρόπο που θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, λίγο πριν τις 15.00 στη Γενεύη, ανέφερε ότι “υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επίσης ανέφερε ότι στις 17.45 θα συναντηθούν εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό και αν συμφωνήσουν, τότε κάθε πλευρά θα υποβάλλει το δικό της χάρτη και θα εξεταστούν από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ότι έχει συμφωνηθεί.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σήμερα συζειτείται επίσης και το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοοδος στον τρόπο που θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις διαρροές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και ζήτησε να υπάρξει λογική και προσοχή ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα αυτή την κρίσιμη ώρα. «Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιες ενέργειες έχουν ώς στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις ενέργειες παρακαλώ να είστε προσεχτικοί ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις 8 το βράδυ θα φτάσει στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Κατερίνα Φρύσσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος