Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το δημοψήφισμα

Αυστηρή προειδοποίηση έστειλαν στην Αθήνα Ευρωπαίοι ηγέτες με αφορμή την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Υπέρ του «ναι» τάχθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, γιατί όπως εξήγησε, σε αντίθετη περίπτωση η χώρα οδηγείται εκτός Ευρώπης. Παράλληλα επανέλαβε ότι η πρόταση των θεσμών δεν είχε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

«Απαραίτητο στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια», σχολίασε τις δηλώσεις Γιουνκέρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκαθαρίζει ότι «ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε κείμενο που να αναφέρεται στο χρέος και στο επενδυτικό πρόγραμμα».

«Οι εταίροι έχουν την διάθεση να συμβάλλουν σε μια λύση για την Ελλάδα», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι δεν κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα, ενώ ξεκάθαρη θέση από τους Ελληνες, ζήτησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα τάχθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ πρωτοβουλία για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, θα λάβει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

«Το ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ένα ντέρμπι Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον Τσίπρα, αλλά ευρώ εναντίον δραχμής», ανέφερε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει το δημοψήφισμα και χρόνο να διαπραγματευτεί μέχρι την Τρίτη το βράδυ».

«H πόρτα παραμένει ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα παρά την κατάρρευση των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος», αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Στο μεταξύ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τους θεσμούς και στους ομολόγους του της Ευρωζώνης, μεταξύ, άλλων εξηγεί τους λόγους που η Ελλάδα ζητά την παράταση του προγράμματος.

Θετικά απάντησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο αίτημα του πρωθυπουργού για παράταση του προγράμματος για ένα μήνα.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος