Πανδημία σε κύματα: Γρίπη του 1918 – Κορονοϊός 2020 (Infographic)

Ο ιός της γρίπης που προκάλεσε την πανδημία του 1918 μεταλλάχθηκε όπως και ο νέος κορονοϊός αλλά έγινε πιο θανατηφόρος, όπως αποκαλύπτει έρευνα που εξέτασε δείγματα του ιού ηλικίας ενός αιώνα.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα μεταγενέστερα κύματα της γρίπης του 1918 ήταν χειρότερα από το πρώτο.

Παρόλο που τα ευρήματα δεν ισχύουν άμεσα για την πανδημία της COVID-19, δείχνουν ότι θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες μεταλλάξεις και ότι η ανθρωπότητα μπορεί τελικά να τις ξεπεράσει, δήλωσε ένας ειδικός στο Live Science.

Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Πανδημία σε κύματα: Γρίπη του 1918 – Κορονοϊός 2020 (Infographic)

Ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία της γρίπης του 1918 κυκλοφορεί ακόμη σήμερα. Ωστόσο οι άνθρωποι σήμερα προέρχονται από εκείνους που επέζησαν από τη μόλυνση πριν από εκατό χρόνια και έτσι έχουν κληρονομήσει κάποια μορφή γενετικής ανοσίας, εξήγησε ο Calvignac-Spencer.

Η πανδημία της γρίπης του 1918 που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα, αποτελεί κριτήριο σύγκρισης για τις υπόλοιπες πανδημίες. Η πανδημία είχε προκληθεί από ιό γρίπης τύπου Α, ο οποίος προήλθε από πτηνά. Οι πανδημίες της γρίπης προκαλούνται όταν ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία στα νέα στελέχη του ιού. Τη στιγμή που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναπτύξει ανοσία, ένας πανδημικός ιός θα γίνει εποχικός.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ο κορονοϊός θα εξελιχθεί όπως η γρίπη. Η γρίπη μεταλλάσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον SARS-CoV-2, επιτρέποντάς να διαφεύγει από το ανοσιακό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια γρίπης πρέπει να επικαιροποιούνται κάθε χρόνο. Παρόμοια και ο κορονοϊός μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που αναπτύσσεται από τη φυσική μόλυνση, και πιθανόν και τα εμβόλια.

Το 70% των ερωτηθέντων ερευνητών θεωρούν ότι η δυνατότητα διαφυγής της ανοσιακής απάντησης θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα καθορίσει αν θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ο ιός.

Το μέλλον του SARS-CoV-2 θα εξαρτηθεί, επίσης, από το αν μπορεί να δημιουργήσει δεξαμενές σε άγρια ζώα.

Το κοινό σημείο του κορωνοϊού και της ισπανικής γρίπης: Και οι δυο ασθένειες βύθισαν την παγκόσμια κοινότητα σε μια απίστευτη κρίση.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Εύη Τσιριγωτάκη | ERTnews.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος