Υψηλές πληρότητες για διαμερίσματα, βίλες και chalet μετά το lockdown

Array

Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας: Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Τις προηγούμενες χρονιές όλοι μας λέγαμε χρονιά που ξεκινά με τριήμερο, πρέπει να την τιμήσεις με εκδρομή για να πάει καλά. Αν και η αλλαγή του χρόνου φέτος ήταν καθημερινή ημέρα, δεν ήταν λίγοι οι συμπολίτες μας που από τον Οκτώβριο μήνα, είχαν ήδη προβεί σε κρατήσεις για το πρώτο τριήμερο του νέου έτους (31/12-3/1), κρατήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και εν μέσω lockdown τον μήνα Νοέμβριο αυξάνονταν ραγδαία με την ελπίδα ότι η άρση θα πραγματοποιούταν βάση των αρχικών σχεδίων της πολιτείας τέλη Νοεμβρίου. Στον πιο «hot» χειμερινό προορισμό την Αράχωβα, στα τέλη του Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση για παράταση του lockdown, η πληρότητα για ολόκληρα διαμερίσματα/βίλα/chalet  για το τριήμερο των Χριστουγέννων (24/12/-27/12) είχε αγγίξει το 89% , ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς το 90%.

Η ζήτηση ήταν αυξημένη ακόμη και 1,5 μήνα πριν τις εορταστικές ημέρες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο λόγω ότι πολλοί είχαν επιλέξει να μην ταξιδέψουν εκτός των συνόρων εν μέσω πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα λόγω ότι αρκετοί δεν πραγματοποίησαν καλοκαιρινές διακοπές τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που νιώθουν πιεσμένοι με τα δεδομένα που διανύουμε λόγω κορωνοϊού, καθώς και λόγω της τηλεργασίας που αρκετοί εργαζόμενοι έχουν «περιοριστεί» στα σπίτια τους.
Η πανδημία του κορωνοϊού, μέρος της καθημερινότητας μας πλέον και ρυθμιστής των μετακινήσεων μας, ανέτρεψε τα σχέδια πολλών Ελλήνων ταξιδιωτών για τις χειμερινές διακοπές τη φετινή χρονιά.
Τα δεδομένα άλλαξαν, το lockdown παρατάθηκε έως και 7 Ιανουαρίου 2021 με στόχο την θωράκιση της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα, το σύνολο των κρατήσεων στους εγχώριους χειμερινούς προορισμούς ακυρώθηκαν .
Σίγουρα η «ευέλικτη» πολιτική ακύρωσης που είχαν επιλέξει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που διατίθενται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, δίνοντας ουσιαστικά την δυνατότητα στον ταξιδιώτη να ακυρώσει την κράτησή του ακόμη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άφιξή του, σε συνάρτηση με τον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων ακινήτων ( ολόκληρα διαμερίσματα, βίλες ή/και chalet) και του γεγονότος ότι τη φετινή χρονιά λόγω των συνθηκών επιλέγονται από το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών, καταγράφηκαν πολύ υψηλά ποσοστά κρατήσεων στο σύνολο των χειμερινών προορισμών της χώρας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακίνητα με τις άνωθεν προδιαγραφές ,ολόκληρα διαμερίσματα, βίλες ή/και chalet που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν είναι πάρα πολλά, υπάρχουν περιοχές που η διαθεσιμότητά τους δεν ξεπερνά τα 10-20 ακίνητα, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων με τις άνωθεν προδιαγραφές έχουν ήδη μισθωθεί με τη σεζόν (Σεπτέμβριο – Μάιο), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στην Αράχωβα έχουν μισθωθεί περισσότερα από 300 ακίνητα.
«Όπου φύγει…φύγει το πρώτο τριήμερο άρσης του lockdown» είναι το μότο για το πρώτο τριήμερο μετά την άρση του lockdown που αναμενόταν στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, δλδ μια ημέρα μετά τον εορτασμό των Φώτων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, αν η άρση του lockdown γινόταν στις 14 Ιανουαρίου, θα είχαμε ακριβώς την ίδια εικόνα.
Οι κρατήσεις στους περισσότερους «hot» χειμερινούς προορισμούς, σύμφωνα με πλατφόρμες που φιλοξενούν εγγραφές-καταχωρήσεις ακινήτων που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονται πολύ υψηλές εν μέσω πανδημίας και lockdown. Κρατήσεις που σε μεγάλο ποσοστό μετατέθηκαν μετά την παράταση του lockdown το μήνα Δεκέμβριο για μετά την άρση του.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι κρατήσεις που καταγράφονται παρακάτω, αφορούν κρατήσεις με ευέλικτη πολιτική ακύρωσης και σε πολλές περιπτώσεις με μη προκαταβολή του κόστους ημερήσιας μίσθωσης.
Στην Αράχωβα η πληρότητα αγγίζει 84% για ολόκληρα διαμερίσματα, chalet ή/και βίλα για το δεύτερο τριήμερο του νέους έτους 8 Ιανουαρίου-10 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης ανά διανυκτέρευση καταγράφουν μείωση στην ανώτατη τιμή κατά 16,5% σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στο Μέτσοβο, η πληρότητα αγγίζει το 82%, ενώ, καταγράφεται μείωση κατά 10,7% της ανώτατης τιμής ημερήσιας μίσθωσης σε σχέση με τις ημέρες των εορτών.
Στα Καλάβρυτα η πληρότητα αγγίζει το 72%, ενώ, καταγράφεται μείωση 11% στην κατώτατη ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης και μείωση 28,8% στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης σε σχέση με τις ημέρες των εορτών.
Στο Καρπενήσι η πληρότητα αγγίζει το 82% ενώ, καταγράφεται μείωση 20% στην κατώτατη ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης και μείωση 40% στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης σε σχέση με τις ημέρες των εορτών.
Γενικότερα το κόστος ημερήσιας μίσθωσης τις ημέρες των εορτών Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, είναι αυξημένο ακόμη και 35%-50% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες και τριήμερα (εκτός αργιών).
Τα υψηλά ποσοστά κρατήσεων που καταγράφονται το πρώτο τριήμερο άρσης του lockdown, οφείλονται λογικά στις ακυρώσεις των κρατήσεων με «ευέλικτη» πολιτική ακύρωσης που είχαν πραγματοποιηθεί για τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και γενικότερα τα τριήμερα του Δεκεμβρίου και μέρος του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να μετατεθούν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, το πρώτο τριήμερο μετά τις 7 Ιανουαρίου που θα υπήρξε άρση του lockdown σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, αλλά, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη αν θα παραταθεί ή/και σε περίπτωση άρσης, αν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό.
Μη ξεχνάμε ότι τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ορεινούς τουριστικούς προορισμούς, όσο και οι ξενοδόχοι που τα έξοδά τους είναι αρκετά μεγαλύτερα, έχουν να δουν έσοδα σχεδόν έναν χρόνο. Τα τριήμερα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, σε περίπτωση άρσης του «lockdown» στις 7 Ιανουαρίου, θα αποτελέσουν τα μόνα τριήμερα εσόδων που θεωρητικά θα «καλύψουν» ένα πενιχρό μέρος της τεράστιας «ζημιάς» που έχουν υποστεί .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος