Βρετανία: Η πρώτη εκλογική ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέστη την πρώτη του εκλογική ήττα, με την οποία μειώθηκε η ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε μία μόλις ψήφο, κάτι το οποίο περιπλέκει την στρατηγική του για το Brexit.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, την ηγεσία του οποίου ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα, έχασε την έδρα της εκλογικής περιφέρειας του Μπρέκον και Ράντνορσαϊρ της Ουαλίας, την οποία κέρδισε μια φιλοευρωπαία υποψήφια, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η ήττα αυτή καθιστά ευάλωτη την νέα κυβέρνηση του Τζόνσον, η οποία ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του ετήσιου προϋπολογισμού της που προορίζεται για τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, στον οποίο προστίθενται επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τα χρήματα αυτά θα εξυπηρετήσουν “στην επιτάχυνση των προετοιμασιών στα σύνορα, στην υποστήριξη της προετοιμασίας των επιχειρήσεων και στην εξασφάλιση της προμήθειας των ζωτικής σημασίας φαρμάκων”, όπως και στη διεξαγωγή μιας νέας επικοινωνιακής εκστρατείας για το Brexit, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά 6,3 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δοθούν για να προετοιμαστεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, εκ των οποίων 4,2 δισεκατομμύρια φέτος.

“Η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία αυξήθηκε για τους μετέχοντες στην αγορά”, επισήμανε παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη Βρετανία. Αυτές διαμορφώθηκαν σε 1,3% το 2019 και το 2020 από 1,5% και 1,6% αντίστοιχα που ήταν τον Μάιο.

Αν και ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ που σύναψε με τις Βρυξέλλες η προκάτοχός του στην πρωθυπουργία Τερέζα Μέι –κάτι το οποίο η ΕΕ αποκλείει–, δηλώνει ότι στην περίπτωση που δεν το επιτύχει, δεν θα ζητήσει νέα αναβολή του Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος