Βολές από την αντιπολίτευση για τις εξαγγελίες του Χρ. Σταϊκούρα

Στα 5,9 δις. ευρώ ανεβάζει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό των μέτρων στήριξης για το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ήδη διατυπώνονται επικρίσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

“Μοιραίοι για την οικονομία, άριστοι στα γλέντια”, δήλωσε ενδεικτικά η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε ότι “ως σύγχρονος Προκρούστης, ο κ. Σταϊκούρας απλώνει και μαζεύει τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός.

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου:
“Τη γνωστή του συνήθεια, να εξαγγέλλει ως νέα πράγματα που ήδη ισχύουν και που αδυνατούν να δώσουν λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, επανέλαβε σε άλλη μία συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών. Παρατάσεις σε αποσπασματικές ρυθμίσεις, αναβολές και επιστρεπτέες προκαταβολές, μέτρα που αποδεδειγμένα πλέον έχουν οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ασφυξία και την οικονομία σε κατάρρευση.

Δεν ακούσαμε λέξη για ρύθμιση και διαγραφή χρεών, μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση και κάλυψη του κόστους για διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.

Με τους πολίτες κλειδωμένους στα σπίτια τους, τον κ. Μητσοτάκη να γλεντάει στην Ικαρία και τον κ. Σταϊκούρα να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, το μόνο που αποδεικνύει η κυβέρνηση είναι ότι έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο, αλλά και ότι αυτό ουδόλως φαίνεται να την απασχολεί”.

Η δήλωση του Μ. Κατρίνη

“Βάζει κριτήριο τη μείωση τζίρου 20% στην «επιστρεπτέα 5» για να αποκλείσει το 55% όσων έκαναν αίτηση και να διανείμει τελικά 1,1 δις ευρώ αντί 1,5 δις ευρώ

· Τα 400 εκατ. ευρώ που δεν έδωσε τώρα, τα βαφτίζει νέα «επιστρεπτέα 6», χωρίς να αυξάνει το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως του έχει ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής

· Τις επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου ως 19,99% τις αποκλείει από τη ρευστότητα, την ίδια στιγμή που αυξάνει το πλαφόν ενίσχυσης από τις 800.000 στο 1,6 εκατ. ευρώ…

· Τις επιχειρήσεις που σημείωσαν αύξηση τζίρου τις «κόβει» από την επιστρεπτέα αλλά τους πληρώνει το ενοίκιο ως πληττόμενο ΚΑΔ και τους επιδοτεί τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, ενώ οι πόροι είναι περιορισμένοι (σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών)

· Μειώνει το ΦΠΑ και επιδοτεί τις θέσεις στα θέατρα και τα σινεμά, ένα μέτρο που δεν έχει άμεση εφαρμογή, αφού κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν και με ποιες προϋποθέσεις

· Εξαγγέλλει «έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ» για τους επιστήμονες, όταν είναι ευρέως γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα αποκλειστεί

Μπορεί η κυβέρνηση να πιστεύει ότι η επανάληψη είναι «μήτηρ πάσης μαθήσεως». Το λιανεμπόριο, η εστίαση και οι άνθρωποι της αγοράς δε χρειάζονται επαναλήψεις των ίδιων μέτρων που αποκλείουν τους περισσότερους επαγγελματίες. Απαιτούν λύσεις που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν”.

ΚΚΕ: Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα

«Τα ήδη γνωστά -και κυρίως ανεπαρκή- μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο την απώλεια εισοδημάτων και τα αδιέξοδα, που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις εγκληματικές επιλογές της κατά τη διαχείριση της πανδημίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα των μαζικών φορέων των επαγγελματιών, στο όνομα των “αντοχών” της οικονομίας, την ίδια στιγμή, που μοιράζει δισεκατομμύρια σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους» προσθέτει.

«Πραγματική ανακούφιση αποτελεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για γενναία διαγραφή χρεών, για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των επαγγελματιών μέσω παροχής μηνιαίου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ, για μείωση της φορολογίας μέσω κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και καθιέρωσης αφορολόγητου ορίου ύψους 12.000 ευρώ» τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα στο σχόλιό του και καταλήγει: «Είναι ώρα η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα μαζί με τους μισθωτούς και τη μικρομεσαία αγροτιά, να δυναμώσει η διεκδίκηση για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος».

ΜέΡΑ 25: Αναιμικές οι παρεμβάσεις

Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επικρίνει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, κάνοντας λόγο για «αναιμικές παρεμβάσεις και στην οικονομία» .

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ 25, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε «νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας για την πανδημία», τα οποία καθόλου νέα δεν είναι, μιας και ακολουθούν τον προηγούμενο αποτυχημένο δρόμο, χωρίς πραγματική ενίσχυση και χωρίς κουρέματα οφειλών.

Προσθέτει ότι «ακόμα και οι περιβόητες “επιστρεπτέες προκαταβολές” θα χορηγούνται ακόμα πιο δύσκολα και με μεγαλύτερη φειδώ, παρά την πλήρη αποτυχία απορρόφησης της 5ης επιστρεπτέας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος