Β. Παπασταμόπουλος, λοιμωξιολόγος, για Candida Auris: Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως ανοσοκατασταλμένους

Για την κατάχρηση αντιβιοτικών που οδηγεί στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, όπως η Candida Auris, μίλησε στην ΕΡΤ o λοιμωξιολόγος Βασίλης Παπασταμόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι «ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες που νοσηλεύεται κάποιος, τόσο περισσότερο απειλείται από ενδονοσοκομειακά μικρόβια».

Σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή για τον κορονοϊό στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός «η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατάχρηση αντιβιοτικών». Όπως δήλωσε ο κ. Παπασταμόπουλος στην εκπομπή «Από τις Έξι» είναι  υπερβολική η διατύπωση του κ. Σύψα για τον Candida Auris (Κάντιντα Άουρις)

«Θα μπορούσα να σας αναφέρω δεκάδες μικρόβια τα οποία δεν ξέρετε και είναι θανατηφόρα. Η Auris είναι μία Candida, όπως Candida υπάρχει στο σώμα μας. Δεν είναι κάτι τραγικό», πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι όταν ο μύκητας προσβάλει ανοσοκατασταλμένους.

Mιλώντας στην ΕΡΤ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ο κ. Παπασταμόπουλος επισήμανε ότι «να εξαφανιστούν οι λοιμώξεις από τα νοσοκομεία και τον πλανήτη αποκλείεται. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες κάποιοι άνθρωποι θα κάνουν λοιμώξεις. Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί αυτό».

Η απολύμανση για τον μύκητα είναι δύσκολη

Όπως ανέφερε ο κ. Παπασταμόπουλος, «στόχος είναι η μείωση των λοιμώξεων στα νοσοκομεία» και ότι χρειάζεται περισσότερο προσωπικό στα νοσοκομεία για να μειωθούν οι μολύνσεις ασθενών.

«Ο μύκητας υπάρχει εδώ και μία δεκαετία στα νοσοκομεία» είπε και πρόσθεσε ότι «η απολύμανση για τον μύκητα ένα είναι δύσκολη γιατί έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ανθεκτικό». Και όπως τόνισε, «μπορεί να είναι εξ ορισμού ανθεκτικός σε κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία του».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος