To 3o Athens Fashion Film Festival έρχεται στο διαδίκτυο

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που ενώνει ξανά τον κόσμο του κινηματογράφου με αυτόν της μόδας, το Athens Fashion Film Festival επιστρέφει φέτος για τρίτη χρονιά, με μια διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από τις 25 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Σε μήνυμά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού- σκηνοθέτις και παραγωγός, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, αναφέρει μεταξύ άλλων πώς επιλέχθηκε ο φετινός τίτλος της διοργάνωσης: «Touch me, not/ Μη μου άπτου».

«Θυμάμαι την τελετή λήξης του περσινού φεστιβάλ, του τελευταίου φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση του πρώτου lockdown. Ήμασταν όλοι μαζί εκεί, φίλοι και συνεργάτες, ξένοι, Έλληνες, αγκαλιαζόμασταν και ανανεώναμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά. Κανείς δεν φανταζόταν τότε πως ο χρόνος που θα μεσολαβούσε θα άλλαζε τόσο τις ζωές μας. Ένας χρόνος που κατά τη διάρκειά του ο οπτικοακουστικός τομέας, η μόδα, και οι Τέχνες συνολικά θα δοκιμάζονταν όσο ποτέ, αλλά θα κατάφερναν ακόμα και μέσα στις δυσκολίες να ανθίσουν. Μαζί με τις ανθρώπινες απώλειες και τις απώλειες στις δουλειές και τις συνήθειές μας, συνέβη κάτι ακόμα: Ήταν ένας χρόνος χωρίς άγγιγμα, χωρίς αγκαλιά, χωρίς αφή κι επαφή. Ένας χρόνος που αν μπορούσα να τον συνοψίσω σε ένα σύνθημα θα ήταν: “Touch me, not / Μη μου άπτου”.

»Μετατρέποντας την ανάγκη για αποστασιοποίηση σε μία δημιουργική πρόκληση, στήσαμε digitally ένα πλούσιο φεστιβαλικό πρόγραμμα, με εξαιρετικές ταινίες και ξεχωριστές παράλληλες δράσεις, που θα κάνουν το 3ο Athens Fashion Film Festival να ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας.

Επίσης, για πρώτη χρονιά θεσπίζουμε το βραβείο “Best Greek Fashion Film”, με στόχο να δώσουμε κίνητρο σε όλο και περισσότερους δημιουργούς στην Ελλάδα να γνωρίσουν το είδος του Fashion Film και να το αξιοποιήσουν ως ένα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μέσο, για να προωθήσουν τις δημιουργίες τους και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Σε συνεργασία με τον ΕΚΟΜΕ, πραγματοποιούμε τη σειρά ομιλιών με θέμα “Design in film”, φέρνοντας ανθρώπους από διαφορετικές δημιουργικές βιομηχανίες στο ίδιο τραπέζι, ώστε να ανοίξουν τον διάλογο δημόσια για την αλληλεπίδρασή τους στον οπτικοακουστικό τομέα.

Ο κινηματογράφος περιγράφεται συνήθως ως η Τέχνη της όρασης και του ήχου, αλλά οι ταινίες αναφέρονται συχνά στην αφή, τη μυρωδιά και τη γεύση. Στο φεστιβάλ φέτος θα ασχοληθούμε με την αίσθηση της αφής, σε μία προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε τη μνήμη», συμπληρώνει η κυρία Αλεξανδροπούλου, προσκαλώντας κάθε ενδιαφερόμενο στη διοργάνωση, μέσω διαδικτύου.

Τις καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ θα βραβεύσει διεθνής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 11 διακεκριμένα, στον τομέα τους, μέλη. Πρόεδρος θα είναι η βραβευμένη με Emmy σχεδιάστρια κοστουμιών Ellen Mirojnick Behind the Candelabra»), η οποία πρόσφατα συνεργάστηκε με το Netflix για την επιτυχημένη σειρά «Bridgerton». Την επιτροπή συμπληρώνουν ο Ιταλός Production Designer ταινιών μεγάλου μήκους, Dimitri Capuani («Tale of Tales», «Dogman»), η σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, η αρχισυντάκτρια του Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη, οι σχεδιαστές Χρήστος Πετρίδης και Βενέδικτος Αντύπας (Maison Faliakos), η πρίμα μπαλαρίνα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαρία Κουσούνη, ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης, η ντοκιμαντερίστρια και δημοσιογράφος Νίνα – Μαρία Πασχαλίδου Kismet», «The Snake Charmer»), η επιμελήτρια τέχνης Σωζήτα Γκουντούνα, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ξένια Ντάνια («Amerika Square», «Motorway 65») και η δημοσιογράφος Μελπομένη Μαραγκίδου (Vice-ΕΡΤ).

Για το Φεστιβάλ θα εργάζεται επίσης η πενταμελής επιτροπή νέων του θεσμού (Youth Jury) η οποία απονέμει τα βραβεία Best in Show και Best Student Film. Mέλη της επιτροπής είναι οι: Jacobo Rosso Ciufoli (παραγωγός, σκηνοθέτης), Adam Khalil (μοντέλο, περφόρμερ), Δανάη Ντανάκα (σχεδιάστρια μόδας), Ελένη Κουμή (body positive ζωγράφος, illustrator), Ελίνα Νάστου (videographer, φωτογράφος).

Το 3ο Athens Fashion Film Festival πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ιταλικής Πρεσβείας, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ, της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού.

Την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook και στο Instagram.


Πηγή-φωτογραφία: athensfff.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος