TikTok: Κορυφώνεται ο «Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ Τραμπ και Πεκίνου

Από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται το «κατέβασμα» της εφαρμογής, εκτός αν η κινεζική εταιρεία ByteDance έρθει σε συμφωνία έως τις 12 Νοεμβρίου με κάποια αμερικανική εταιρεία, πουλώντας σ ’αυτήν πλήρως τα δικαιώματα κατοχής της δημοφιλούς πλατφόρμας. Την ίδια ώρα, η δημοφιλής εφαρμογή TikTok προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να μπλοκάρει την απαγόρευση, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg News.

Το ΤikTok θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές τεχνολογικές επιτυχίες που έχει ποτέ δημιουργήσει η Κίνα, αφού αποτελεί ένα είδος «σύντομου» Youtube. Ανήκει στην ByteDance, μία  παγκοσμίως γνωστή θυγατρική κινεζική εταιρεία και η φρενίτιδα που προκαλεί στη νέα γενιά είναι πρωτοφανή.  Αν και δημιουργήθηκε το 2016, το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε 315 εκατομμύρια νέους χρήστες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή σε αντίστοιχο διάστημα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας η απήχηση του εκτοξεύτηκε  θεαματικά, με αποτέλεσμα πλέον  να μετράει συνολικά σχεδόν 1δις χρήστες παγκοσμίως.

Στις ΗΠΑ είναι η τρίτη δημοφιλέστερη εφαρμογή στους νέους κάτω από την ηλικία των 25 ετών, συγκεντρώνοντας συνολικά 100 εκατομμύρια χρήστες.  Ωστόσο, παρόλο που η Αμερική αντιμετωπίζει  ισχυρούς πολιτικοκοινωνικούς τριγμούς  με  το ξέσπασμα του κορoνοϊού, του  κίνηματος «Black Lives Matter»  αλλά και των επερχόμενων  εκλογών, ο  Πρόεδρος Τραμ φαίνεται να έχει κηρύξει πόλεμο στην πλατφόρμα του TikTok, με τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου να εντείνονται επικίνδυνα.

Τις τελευταίες βδομάδες μάλιστα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ ισχυρίστηκαν, ότι το TikTok αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια και για τα προσωπικά δεδομένων των Αμερικανών πολιτών, καθώς υπάρχει κίνδυνος  να χρησιμοποιηθούν  αυτά από το Πεκίνο εις βάρος των ΗΠΑ.

Αν και η πλατφόρμα αρνείτο ανέκαθεν οποιαδήποτε τέτοια κατηγορία, ο Αμερικάνος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει ότι στις 12 Νοέμβριου, η χρήση του TikTok καθίστανται οριστικά παράνομη  για τους πολίτες των  Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά μάλιστα από το ναυάγιο διαπραγματεύσεων της ΒyteDance με τη Microsoft μειώθηκαν δραματικά τα χρονικά περιθώρια, με αποτέλεσμα η επιλογή της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Oracle για την εξαγορά όλων των επιχειρήσεων του TikTok στις ΗΠΑ, να αποτελεί μονόδρομο.

Ωστόσο,  η πρόταση που κατέθεσε η Οracle στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα την υποστήριξη ούτε από το πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δεν θέλει η ΒyteDance να έχει οποιαδήποτε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, αλλά ούτε και από το Πεκίνο που κατηγορεί την Ουάσιγκτον  για πρακτικές εκφοβισμού και έχει προχωρήσει ήδη σε οικονομικά αντίποινα με στόχο να προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ήδη η αγαπημένη εφαρμογή των νέων προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση εναντίον της κυβέρνησης του Ντόναλτ Τραμπ, ώστε  να μπλοκάρει την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Οι δύο υπερδυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας λοιπόν,  εμπλέκονται σε μια σύγκρουση που θυμίζει «Ψυχρό Πόλεμο», με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας από τις πιο δημοφιλούς εφαρμογής της δεκαετίας , που αποτελεί για πολλούς ένα ανεξέλεγκτο κοινωνικό «όπλο» επηρεασμού του πλήθους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος