Τι συμβαίνει με το νερό στο Διμηνιό Κορινθίας – Η απάντηση του Δημάρχου στις καταγγελίες (video)

Μετά τις καταγγελίες κατοίκων του Διμηνιού Κορινθίας ότι νοσηλεύτηκαν, σε Νοσοκομείο των Αθηνών, δύο παιδιά, εξαιτίας της ποιότητας του νερού, ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και επιβεβαίωσε την ακαταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη χρήση, ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται τα έργα προκειμένου να υδροδοτηθεί με πόσιμο νερό από τη Λίμνη Στυμφαλία». «Στις βρύσες μας φθάνουν, ουσιαστικά, λιπάσματα, ζωικά απορρίμματα, αλλά και ανθρώπινα απόβλητα», κατήγγειλε στην ΕΡΤ η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, Ελένη Γαλάνη, θεία των δύο παιδιών, που νόσησαν, όπως υποστηρίζει, εξαιτίας της ακαταλληλότητας του νερού που φθάνει στα σπίτια τους.

Δήμαρχος Σικυωνίων: Θέμα χρόνου η υδροδότηση του χωριού με πόσιμο νερό

«Είναι γνωστό ότι η ποιότητα του νερού δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «για την κάλυψη των αναγκών αυτών έχει κατασκευασθεί ένα δεύτερο δίκτυο που καταλήγει σε 10 κεντρικά σημεία – γειτονιές του Διμηνιού ώστε οι πολίτες να το χρησιμοποιούν για αυτή την χρήση. Το νερό όμως αυτό» σημείωσε ότι «δεν είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες».

Όπως υποστήριξε «από την αρχή της θητείας μου το 100% του Κιάτου και της παραλιακής ζώνης δεν είχε πόσιμο νερό. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε καταφέρει με τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου από ευρωπαϊκά προγράμματα να εξασφαλίσουμε πόσιμο νερό στο 95% του Δήμου και με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την χρονική στιγμή θα ολοκληρωθεί και η υδροδότηση του Διμηνιού με πόσιμο νερό.

«Οι πολίτες είναι ενημερωμένοι ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται» απάντησε σε ερώτηση για το ποιος έχει την ευθύνη για την νοσηλεία δύο παιδιών στο Νοσοκομείο εξαιτίας του νερού όπως κατήγγειλε η θεία τους σε τηλεοπτική εκπομπή.

“Το νερό έστειλε στο νοσοκομείο δύο αδερφάκια” καταγγέλλει η Θεία τους

«Τα παιδιά που νόσησαν είναι ένα κοριτσάκι 6 ετών και ένα αγοράκι 3 ετών, αδερφάκια και ανίψια μου» εξήγησε στην ΕΡΤ η θεία των παιδιών και επόπτρια Δημόσιας Υγείας κ. Ελένη Γαλάνη.

Εξήγησε δε, ότι «το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε τον Απρίλιο με εμπύρετη γαστρεντερίτιδα από καμπυλοβακτηρίδιο και το αγόρι στις 18 Οκτωβρίου του 2020 με εμπύρετη γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα. Και τα δύο παιδιά νόσησαν στις δύο καραντίνες και ήταν όλη μέρα στο σπίτι. Μετά από έρευνα του Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου Αθηνών, όπου νοσηλεύθηκαν,  αλλά και της ιδιωτικής παιδιάτρου που παρακολουθεί τα παιδιά κατέληξαν, δια της εις άτοπον απαγωγής, ότι τα παιδιά πρέπει να νόσησαν από νερό».

Για τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είπε ότι «το νερό φθάνει βρώμικο στις βρύσες των σπιτιών μας για να κάνουμε μπάνιο, να πλύνουμε τα δόντια μας, τα λαχανικά μας. Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν τοποθετήσει φίλτρα στην παροχή τους. Σε όσες οικείες δεν έχουν τοποθετηθεί το νερό φθάνει βρώμικο».

Από γεώτρηση υδροδοτείται το Διμηνιό – Τι έδειξε ο έλεγχος

«Το χωριό μας υδροδοτείται από γεώτρηση. Υπήρχε κοινό μυστικό στο χωριό ότι το νερό δεν είναι πόσιμο γιατί έχει πολλά άλατα» επεσήμανε η κ. Γαλάνη και πρόσθεσε ότι «ωστόσο μετά από έλεγχο που διενήργησε η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας βρέθηκαν νιτρώδη και αμμωνία σε ποσοστό 20% πάνω από τις ανώτατες τιμές. Ουσιαστικά, δηλαδή,  φθάνουν στις βρύσες μας λιπάσματα ζωικά απορρίμματα αλλά και ανθρώπινα απόβλητα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό για το πλύσιμο των λαχανικών και την ατομική μας υγιεινή» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος