Θ. Κοντογεώργης στην ΕΡΤ: Ποια είναι τα μέτρα που επανεξετάζει η Επιτροπή Ειδικών (video)

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί ανάλογα με τον επιδημιολογικό κίνδυνο, οι οποίοι προφανώς για λόγους παρατήρησης παραμένουν, αλλά σε συνεργασία με την Επιτροπή των Ειδικών, θα δούμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θανάσης Κοντογεώργης, και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα 450.000 πολίτες άνω των 60 ετών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι «είμαστε σε μια φάση όπου μιλάμε για μια πλήρη αποκατάσταση των κοινωνικών και οικονομικών μέτρων για τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί και διατήρηση κάποιων μέτρων για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Σχετικά με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος ο κ. Κοντογεώργης διευκρίνισε πως υπάρχουν πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι που έχει εμβολιαστεί. «Θα συνεχίσουμε με στοχευμένες δράσεις. Υπάρχουν πάνω από 450.000 άνθρωποι, άνω των 60 ετών, που θεωρούμε ότι πρέπει να τους πείσουμε να πάνε να εμβολιαστούν. Θα πάμε εμείς σε εκείνους και ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Θα γίνει εξορθολογισμός των μέτρων

Αναφορικά με την επαναξιολόγηση των μέτρων που ισχύουν για την επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών, τα μέτρα που αφορούν την ατομική προστασία, τις χωρητικότητες και την συχνότητα των rapid test θα υπάρχουν εξειδικεύσεις, θα επαναξιολογηθούν προκειμένου να είναι πιο κατανοητά στους πολίτες και κυρίως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι ικανοί για να προχωρήσουν στους ελέγχους.

«Υπάρχουν και κάποιες σκέψεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την Τετάρτη – Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα», είπε και πρόσθεσε «επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σταδιακά, και όσο αρχίζουν να νιώθουν οι περισσότεροι τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους, πιστεύω ότι θα εμβολιαστούν».

200 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα

Σε έναν άλλο κρίσιμο θέμα, αυτό της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, αναφέρθηκε ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία αποκτούν χαρακτηριστικά κανονικότητας. Υποχρέωση μιας οργανωμένης Πολιτείας είναι να δημιουργήσει να υπάρχει υπηρεσιακή δυνατότητα γι’ αυτό και προχωρήσαμε στη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Μιλώντας ο κ. Κοντογεώργης για τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 150 – 200 εκ. ευρώ για στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα για 50 περιοχές που είναι επικίνδυνες. Προσθέτω και τα 10 -11 εκ. που έχουν εξασφαλιστεί στην Ιστιαία για τις φωτιές».

Ποιος ευθύνεται για τους μη καθαρισμούς ρεμάτων

Αναφορικά με το αν υπάρχουν ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε βασικές υποδομές, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισήμανε ότι «η κρατική μηχανή ανταποκρίθηκε στο φαινόμενο «Μπάλλος». Και τα ενιαία περιφερειακά συστήματα λειτούργησαν και το 112. Προφανώς υπήρχαν και άλλα υπηρεσιακά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η διαχείριση των ομβρίων υδάτων, στην οποία έχουμε μείνει πίσω, είναι μια από τις προτεραιότητες».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε η Κυβέρνηση για το κλείσιμο προληπτικά- του Κηφισού, στην Αττική, ο Κοντογεώργης μετέθεσε μέρος της ευθύνης στην αυτοδιοίκηση:

«Ως προς τις αρμοδιότητες τα πράγματα είναι καθαρά. Ο καθαρισμός των φρεατίων αφορά τους δήμους όταν βρίσκονται στα γεωγραφικά τους όρια, ο καθαρισμός των ρεμάτων αφορά την Περιφέρεια. Όπου υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διευκρινιστεί θα διευκρινιστούν. Προληπτικά μέτρα καλώς τα λαμβάνουμε γιατί προτεραιότητα είναι, όπως και τον Άυγουστο, η ανθρώπινη ζωή. Ταυτόχρονα προχωράμε και στις υποδομές μας. Η δική μας δουλειά είναι θεσμικό οπλοστάσιο, υποδομές, χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ενδεχόμενα».

Τα μέτρα για την ακρίβεια

Σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις στην αγορά και τα οικονομικά προβλήματα για τους πολίτες που πλήττονται από ακρίβεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης δήλωσε πώς «η κυβέρνησης έχει ενισχύσει το εισόδημα 7,5%, μεσοσταθμικά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Υπάρχουν ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέπουν».

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών

Όσον αφορά την ενέργεια, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πώς κανένας δεν θα μείνει απροστάτευτος.

«Ενισχύουμε το 80% των καταναλωτών, διευρύναμε τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης ενώ, σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει ένας τετραψήφιος αριθμός  ενεργειακής αλληλεγγύης προκειμένου όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς να έχουν θέρμανση. Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους κοινωνικά ευάλωτους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος