Ταβερναράκης στην ΕΡΤ: Με φρενήρεις ρυθμούς οι έρευνες για εμβόλια και θεραπείες-Η ελληνική μελέτη (video)

Για την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών, αλλά και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών, μίλησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «επι-κοινωνία» ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, ερευνητής, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Αναφερόμενος στη μελέτη αυτή που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό είπε ότι «είναι μια εμβληματική δράση που αφορά εκτεταμένες μελέτες ανίχνευσης του ιού. Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ για την ανίχνευση του ιού θα γίνουν σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Είναι πολύ σημαντικό όταν θα βγούμε από τα περιοριστικά μέτρα να είμαστε σε θέση να ιχνηλατούμε τη διάδοση του ιού στον πληθυσμό για να λαμβάνουμε στην συνέχεια στοχευμένα τα μέτρα που απαιτούνται».

Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο της μελέτης εκτός από τους εκτεταμένους ελέγχους στον πληθυσμό, ένα μεγάλο τμήμα της αφορά την ανάλυση του ίδιου του γενετικού υλικού του ιού, αλλά και ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Έτσι θα δούμε εάν υπάρχει συσχέτιση της βαρύτητας της νόσου και του γενετικού υλικού του ασθενή. Αναλύοντας επίσης το γενετικό υλικό του ιού θα μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια στελέχη είναι αυτά που υπάρχουν στη χώρα. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν ανιχνευθεί τρία διαφορετικά στελέχη του ιού, ενδέχεται να υπάρχουν και περισσότερα. Με τις μοριακές αυτές μελέτες θα μάθουμε ποια είναι αυτά τα στελέχη, εάν υπάρχει διαφοροποίηση στην επικινδυνότητά τους, προκειμένου να λάβουμε έγκαιρα αντίστοιχα προστατευτικά μέτρα».

Σε ερώτηση για την πιθανότητα να επεκταθούν μέχρι το 2022 τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ ο κ. Ταβερναράκης τόνισε ότι «στην ουσία αυτό που δείχνει η μελέτη του είναι ότι όταν απουσιάζει το εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία ποτέ δεν είμαστε ασφαλείς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε διαδοχικές εξάρσεις όταν θα αρχίσουμε να βγαίνουμε από τα περιοριστικά μέτρα και για αυτό η σταδιακή χαλάρωσή τους πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Όταν δεν έχουμε το εμβόλιο ουσιαστικά δεν έχουμε τρόπο προστασίας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προληπτικά μέτρα όπως είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού».

Για το θέμα της ανοσίας σε κάποιον που έχει νοσήσει είπε ότι «οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πολλά. Υπήρξε πληροφόρηση για επαναμόλυνση ιαθέντα ασθενή από τον ιό. Ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά στελέχη που μπορούν να μολύνουν διαδοχικά τους ίδιους ασθενείς. Δηλαδή κάποιος ασθενής που έχει αναπτύξει ανοσία σε κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος να μην έχει σε κάποιο άλλο. Και όταν δεν γνωρίζουμε αρκετά, δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε. Το ένα είναι η μελέτη της απειλής, και το δεύτερο η προσοχή που πρέπει να επιδείξουμε σε ό, τι αφορά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Θα δουλέψουμε με το χειρότερο σενάριο, αυτή είναι η πιο ασφαλής λύση».

Για την ανάπτυξη εμβολίων ο κ. Ταβερναράκης τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίων αλλά και θεραπευτικών αγωγών. Η επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει με τρόπο που πραγματικά δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Πρόκειται για πανστρατιά ερευνητική σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Ήδη βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών πάνω από 4 εμβόλια.Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι ίσως θα έχουμε εμβόλιο και εντός του 2020. Σχετικά με τα φάρμακα δοκιμάζονται κάποια που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Οι έρευνες συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς για εμβόλια και θεραπείες»

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος