Τασμανία: Επιχείρηση διάσωσης φαλαινών που παγιδεύτηκαν σε ρηχά νερά

Θαλάσσιοι βιολόγοι ξεκίνησαν τις προσπάθειες διάσωσης φαλαινών που εντοπίστηκαν χθες, Δευτέρα (21/9) να έχουν παγιδευτεί στις ακτές του νησιού της Τασμανίας της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον 25 από τις 270 φάλαινες πιλότους, που βρέθηκαν στο σημείο, έχουν πεθάνει. Οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να σώσουν τις υπόλοιπες.

Οι φάλαινες πιλότοι αποτελούν είδος κητώδους που φτάνει τα 7 μέτρα σε μήκος και ζυγίζει μέχρι και 3 τόνους σε βάρος. «Το να εξοκέλλουν θαλάσσια κήτη στην Τασμανία δεν είναι ασυνήθιστο. Γεγονός τέτοιας κλίμακας δεν είχαμε (δει) εδώ και μια δεκαετία», αναφέρει -σε άρθρο της ιστοσελίδας του ειδησεογραφικό πρακτορείου Reuters– o Nic Deka, υπεύθυνος στην υπηρεσία (προστασίας) των πάρκων και της άγριας ζωής στην Τασμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φάλαινες πιλότοι παγιδεύτηκαν σε ρηχά νερά, σε περιοχή περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Χόμπαρτ στο νησί. Η τελευταία φορά που είχαν εξοκείλει τόσες φάλαινες στις ακτές της Τασμανίας ήταν το 2009 όταν είχαν παγιδευτεί σε ρηχά νερά περίπου 200 κήτη.

Δεν είναι γνωστό γιατί οι φάλαινες που ταξιδεύουν μαζί μερικές φορές εξοκέλλουν, αλλά είναι γνωστό ότι ακολουθούν έναν «αρχηγό», καθώς και ότι συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των φαλαινών έχουν ως αποτέλεσμα, συχνά, αυτές να εξοκέλλουν όλες μαζί» , ανέφερε στο Reuters ο ερευνητής κητωδών, Olaf Meynecke.


Πηγή: Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος