Ταινιοθήκη της Ελλάδος: 1ο Φεστιβάλ Cinema made in Italy/Athens (video)

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η πολιτιστική πρωτοβουλία Tempo Forte, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Cinema made in Italy/Athens, στις 12 με 22 Φεβρουαρίου, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης (online.tainiothiki.gr).

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν 16 νέες ιταλικές ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, με την Αλίντα Βάλι, τον Πάολο Κόντε, την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Ρομπέρτο Μπενίνι, τον Έλιο Τζερμάνο, τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και πολλούς άλλους γνωστούς ηθοποιούς.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσης Ελληνικές πρεμιέρεςwebinars και διαγωνισμοί για δωρεάν πίτσα, δείπνο σε ιταλικό εστιατόριο με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (λόγω πανδημίας, το δώρο θα είναι διαθέσιμο όταν θα ανοίξει η εστίαση) και μαθήματα ιταλικών για τον μεγάλο τυχερό της διοργάνωσης.

Πρόκειται για το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ στην Ελλάδα, αποκλειστικά αφιερωμένο στο Ιταλικό σινεμά και στην πατρίδα μεγάλων δημιουργών όπως ο Φελίνι, ο Βισκόντι, ο Παζολίνι και ο Αντονιόνι.

Όπως σημειώνει η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Άννα Μοντάβιο, «παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ιταλικής κοινωνίας με τα όνειρά της, τις αλλαγές της, την καθημερινότητά της, τις απορίες  και τη μνήμη της. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το Ελληνικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους γείτονές του, με τους οποίους το συνδέουν πολιτιστικοί, οικονομικοί, επιστημονικοί αλλά κυρίως φιλικοί δεσμοί, βασισμένοι σε εκλεκτές συγγένειες αιώνων. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την ελπίδα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση».

Η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σημειώνει: «το  πρόγραμμα καλύπτει όλες τις τάσεις του Νέου Ιταλικού Κινηματογράφου. Ένας κινηματογράφος που ανοίγει δρόμο σε νέους/νέες δημιουργούς και προχωρά είτε σε στιλιστικές αναζητήσεις, είτε στους δρόμους που χάραξαν οι αδελφοί Ταβιάνι, με θεματολογία γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, τις ερωτικές σχέσεις και την ρευστότητα των ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ιταλία».

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και στις σελίδες της στο Facebook και στο Ιnstagram.

 Ταινία έναρξης

H έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ilaria Freccia «H επανάσταση είμαστε εμείς» («La rivoluzione siamo noi») που παρακολουθεί το πώς η Ιταλία, το διάστημα 1967-1977, μετατράπηκε σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας. Στην διάρκεια της ανήσυχης αυτής δεκαετίας, σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι  Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο δικός μας Γιάννης Κουνέλλης πειραματίζονται ελεύθερα με μια προκλητική ματιά, δημιουργώντας μια τέχνη που αποτελεί έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Είναι η εποχή της arte povera, μια τάση νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους «φτωχά» υλικά.

Η ταινία, μόνο για την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), θα προβάλλεται  ελεύθερα για όλους. Στην συνέχεια, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο. Από το Σάββατο 13/2 (στις 12 μ.μ.) θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες  οι ταινίες του Φεστιβάλ με εισιτήριο.

Πρόγραμμα

 Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 16 ταινίες μεγάλου μήκους νέας παραγωγής (11 μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ) εκ των οποίων οι 12 παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα. Πρόκειται για ταινίες που, στην πλειονότητά τους, είναι οι πρώτες ή οι δεύτερες του κάθε σκηνοθέτη και  ξεχώρισαν στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Βερολίνου, των Καννών και της Βενετίας.

Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται κωμωδίες, αισθηματικά και κοινωνικά δράματα, ταινίες που επικεντρώνονται στην παιδική ηλικία και στην οικογένεια, ταινίες μυστηρίου, ξεχωριστά ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων και πορτραίτα Ιταλών καλλιτεχνών με διεθνή απήχηση (Πάολο Κόντε, Αλίντα Βάλι, Αντόνιο Λιγκάμπουε). Σε κάποιες από αυτές πρωταγωνιστούν πολύ δημοφιλείς Ιταλοί ηθοποιοί όπως ο Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και ο Ελιο Τζερμάνο που για τις δουλειές τους αυτές κέρδισαν κορυφαία βραβεία στη Βενετία και στο Βερολίνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, τα πακέτα προβολών, αλλά και τους διαγωνισμούς του Φεστιβάλ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Εισιτήρια

*Προπώληση/Early Bird: Από τις 5 έως και τις 11 Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν στην τιμή των 10 ευρώ και τις 16 ταινίες του αφιερώματος.

*Εισιτήριο: 3 ευρώ. Πακέτο 5 ταινιών: 5 ευρώ. Πακέτο 10 ταινιών: 8 ευρώ. Oι τιμές αυτές ισχύουν από τις 12 έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Για την προβολή-αγορά ταινιών είναι απαραίτητη η δημιουργία λογαριασμού στην πλατφόρμα online.tainiothiki.gr Οι θεατές έχουν στη διάθεσή τους 30 ώρες για να ολοκληρώσουν τη θέαση της κάθε ταινίας.


Πηγή-Φωτογραφία: tainiothiki.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος