«Τα μοναστήρια της Ευρώπης» – Τη Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλεται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Όλα τα επεισόδια της νέας εξαιρετικής σειράς ντοκιμαντέρ «Τα μοναστήρια της Ευρώπης» (Monastères d’Europe), παραγωγής Γαλλίας 2018, θα παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, από τη Μεγάλη Δευτέρα 26 ώς τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου 2021, στις 16:00, και τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, στις 14:00.

Η Ευρώπη, από τον Ατλαντικό Ωκεανό ώς τα Ουράλια Όρη, είναι διαποτισμένη από την Ιστορία και τον Χριστιανισμό.

Από την Ιρλανδία μέχρι τη Ρωσία, μοναστικές κοινότητες μάς προσκαλούν στα άδυτα του δικού τους κόσμου, για να τους γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε τους πολύτιμους θησαυρούς τους.

Μια σειρά ντοκιμαντέρ που αφηγείται την πορεία του πνευματικού κόσμου στην Ευρώπη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021, στις 16:00

Επεισόδιο 1ο: «Μεταξύ ουρανού και θάλασσας»

(Au Bord de l’Eau)

«Τα μοναστήρια της Ευρώπης» – Τη Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλεται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Μοναχοί και μοναχές ανέγειραν εντυπωσιακά μοναστηριακά συγκροτήματα δίπλα σε θάλασσες και λίμνες. Όπως το Μον-Σεν-Μισέλ που κατοικείται πλέον από την Αδελφότητα της Ιερουσαλήμ, το γυναικείο μοναστήρι Βενεδικτίνων στη λίμνη Κίμζεε στη Βαυαρία, το Αββαείο του Οτκόμπ που έχει παραχωρηθεί σήμερα στην Κοινότητα Chemin Neuf και τέλος το Άγιον Όρος, την καρδιά του πνευματικού κόσμου της Ορθόδοξης παράδοσης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 2021, στις 16:00

Επεισόδιο 2ο: «Μονές ασυνήθιστες»

(Insolites)

«Τα μοναστήρια της Ευρώπης» – Τη Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλεται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Μοναστήρια εκτός χρόνου αλλά και μοναστήρια σύγχρονα.

Στη Βαυαρία, το Αββαείο των Βενεδικτίνων του Ετάλ, με το ζυθοποιείο, τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και το οικοτροφείο, ενισχύει την οικονομική και πολιτιστική ζωή της περιοχής.

Στη Βάρτζια της Γεωργίας, σ’ ένα μοναστήρι τρωγλοδυτών, θα συναντήσουμε τους πέντε μοναχούς του.

Στην Ιρλανδία, στην Γκλενκέρν, το μοναστήρι των Κιστερκιανών της Αγίας Μαρίας, εκεί όπου συνυπάρχει αρμονικά αυστηρότητα και μοντερνισμός…

Και τέλος στη Μεγάλη Λαύρα της Ρωσίας, το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ευρώπης με τους 340 μοναχούς του.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, στις 16:00

Επεισόδιο 3ο: «Τόποι προσκυνήματος»

(Des Pèlerinages)

«Τα μοναστήρια της Ευρώπης» – Τη Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλεται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Μονή της Αγίας Νίνα στη Γεωργία. Οι μοναχές ανοικοδόμησαν αυτό το μοναστήρι που είχε καταστραφεί από τους κομμουνιστές. Η πηγή που ανακάλυψε η Αγία Νίνα τον 4ο αιώνα προσελκύει εκ νέου προσκυνητές.

Στο Σαντιάγο της Κομποστέλα γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα στην Ευρώπη. Νέοι απ’ όλες τις χώρες, κάποιοι εκ των οποίων έρχονται από το Άλτενμπουργκ της Αυστρίας, συναντιούνται στη διάσημη τελετή του «μποταφουμέιρο», του «βασιλικού θυμιατηριού», όπως το αποκαλούσε ο Βίκτορ Ουγκό.

Και το Άλτενμπουργκ της Αυστρίας δέχεται πολλούς προσκυνητές. Αυτό το μοναστήρι Βενεδικτίνων είναι γνωστό για την απαράμιλλη Βιβλιοθήκη του και την «κρύπτη του θανάτου».

Τέλος, η Γιάσνα Γκόρα στην Πολωνία. Το μοναστήρι των μοναχών της μονής Αγίου Παύλου είναι το μεγάλο ιερό της Πολωνίας. Κάθε χρόνο καταφτάνουν 4.000.000 προσκυνητές για να προσευχηθούν μπροστά από τη σημαδεμένη εικόνα. Όπως αρμόζει σε μια βασίλισσα, μια ορχήστρα πνευστών παίζει τέσσερις φορές τη μέρα σύντομα μουσικά κομμάτια όταν αποκαλύπτεται κι όταν καλύπτεται η θαυματουργή εικόνα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου 2021, στις 16:00

Επεισόδιο 4ο: «Στην άκρη του κόσμου»

(Du Bout du Monde)«Τα μοναστήρια της Ευρώπης» – Τη Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλεται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Οι μοναχοί και οι μοναχές έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να απομονωθούν μέχρι να φτάσουν στην «άκρη του κόσμου».

Το Μοναστήρι του Αγίου Γρηγορίου του Τατέβ, στην Αρμενία, κρύβεται στην κορυφή ενός απρόσιτου όρους. Του δίνει ζωή ένας μόνο μοναχός!

Το Μοναστήρι του Σεν Γκιγιόμ-λε-Ντεζέρ είναι αρχιτεκτονικό στολίδι της ρωμαϊκής τέχνης στη Γαλλία. Οι μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών έχουν αναλάβει την πνευματική ζωή αυτού του τόπου.

Το Αββαείο του Όρους Μελερέι στο Λίσμορ, στην Ιρλανδία, «χάνεται» μέσα στα καταπράσινα λιβάδια. Αυτό το τεράστιο οικοδόμημα, στο οποίο διαμένει μία μικρή κοινότητα Κιστερκιανών μοναχών, αποτελεί πολύ σημαντικό πνευματικό σύμβολο για την περιοχή. Τέλος, στη λίμνη Βαλντάι, σ’ ένα μικρό νησί, βρίσκεται το εκπληκτικό Μοναστήρι της Παναγίας του Ιβέρσκι.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, στις 14:00

Επεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Τόποι μνήμης»

(Des Souvenirs)

«Τα μοναστήρια της Ευρώπης» – Τη Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλεται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

Το Μοναστήρι του Όρους της Αγίας Οντίλ στη Γαλλία, αποκαλύπτει καλλιτεχνικούς θησαυρούς, όπως το εκπληκτικό ψηφιδωτό των καλλιτεχνών Ζαντί και Μπορντέ, το οποίο εξυμνεί τη Νίκη των Συμμάχων κατά του ναζισμού.

Το Αββαείο Γκοτβάικ των Βενεδικτίνων μοναχών στην Αυστρία, είναι γνωστό για τη Βιβλιοθήκη του, τις 32.000 γκραβούρες του -κυρίως του Άλμπρεχτ Ντίρερ και του Μιχαήλ Άγγελου- αλλά και για τα συγκινητικά αγαλματίδια της «Παναγίας Εγκυμονούσας».

Το Μοναστήρι του Νιεποκαλάνοφ στο χωριό Τερέσιν στην Πολωνία, είναι μία μονή Φραγκισκανών μοναχών, την οποία ίδρυσε ο οραματιστής μοναχός Μαξιμιλιανός Κόλμπε. Ο Μαξιμιλιανός δημιούργησε, επίσης, τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στη χώρα, αλλά και έναν πυροσβεστικό σταθμό με πυροσβέστες μοναχούς, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους στην Πολωνία.

Το Μοναστήρι του Ορβάλ στο Βέλγιο, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ανοικοδομήθηκε το 1928. Αυτό το επιβλητικό κτίσμα φιλοξενεί μία κοινότητα Κιστερκιανών μοναχών, η οποία εκμεταλλεύεται τα δάση, καθώς και ένα ζυθοποιείο που παρασκευάζει μπίρα των Τραπιστών μοναχών. Τα έσοδα προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην περιοχή.

Δείτε το trailer της νέας σειράς ντοκιμαντέρ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος