Συναντήσεις Ράμα με Μητσοτάκη και Δένδια -Θαλάσσιες ζώνες και πανδημία στην ατζέντα

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αμέσως μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Η παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού εντάσσεται στην προσπάθεια των δύο χωρών να διευθετήσουν τις διαφορές τους για τις θαλάσσιες ζώνες, έχουν συμφωνήσει να πάνε τη διαφορά τους για την υφαλοκρηπίδα στη Χάγη, είναι όμως και το ζήτημα της πανδημίας που απασχολεί την Αλβανία.

Ικανοποίηση για τη σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε νωρίτερα στην οικία του ο πρωθυπουργός προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα έγινε μια συνολική ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ράμα συζήτησαν ακόμη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την πανδημία του κορονοϊού και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Στην ατζέντα ήταν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσει την γειτονική χώρα για εξασφάλιση έστω και μικρού αρχικά αριθμού εμβολίων.

Στο τραπέζι είναι και το θέμα της συμφωνίας για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Χάγη, αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι σε αυτό το μέτωπο πριν από τις εκλογές του Απριλίου στην Αλβανία, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς πλευράς η εμπλοκή του ζητήματος στην εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση.

Ούτως η άλλως είναι σημαντική η δημόσια δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού περί προσφυγής στην Χάγη και η αναγνώριση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. Θέματα που έρχονται να συμπληρώσουν το πλαίσιο με τις δυο συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες στηρίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, αυτό δηλαδή που αρνείται η Τουρκία.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ:Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος