Παναγία των Παρισίων:«Κολοσσιαία» αλλά όχι ολική η καταστροφή-Μακρόν: Θα την ξαναχτίσουμε μαζί (video-photos)

Ολονύχτια αγωνιώδη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι γαλλικές πυροσβεστικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν την  πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων. Αργά τη νύχτα αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι κύρια δομή του ναού τελικά σώθηκε από ολική καταστροφή, και πως ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επιχείρηση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του εκάνε λόγο για “φρικτή τραγωδία”. Ωστόσο “το χειρότερο αποφεύχθηκε” είπε, εξηγώντας πως τόσο η πρόσοψη του ναού όσο και οι δύο κύριοι πύργοι δεν κατέρρευσαν, και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διεθνούς εκστρατείας συγκέντρωσης πόρων για την αποκατάστασή της. “Θα την ξαναχτίσουμε μαζί”, είπε.

Η στέγη του Ναού κατέρρευσε εντελώς. Παρανάλωμα του πυρός όλος ο ξύλινος σκελετός λένε οι αρχές, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε στο εσωτερικό ενός εκ των δύο πύργων της εκκλησίας.

Η μάχη με τις φλόγες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν ήταν δυνατή η χρήση εναέριων μέσων πυρόσβεσης καθώς ο ναός θα κατέρρεε υπό το βάρος του νερού.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 18:50 (19:50 ώρα Ελλάδας). Το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου κατέρρευσε λίγο πριν από τις 20:00 (21:00).

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου με τη σιγμή της κατάρρευσης του “βέλους” του κωδωνοστασίου.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του Καθεδρικού, όπου υπήρχαν σκαλωσιές λόγω των εργασιών συντήρησης που ήταν σε εξέλιξη, και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν στο “βέλος’ της εκκλησίας.

Ένας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. “Όλα καίγονται (…) δεν θα απομείνει τίποτα”, είπε ο Αντρέ Φινό.

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από την πόλη και στάχτες πέφτουν σε μεγάλη έκταση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το έθνος, λόγω της «τρομακτικής πυρκαγιάς».

Αργότερα προχώρησε σε δηλώσεις.

Νωρίτερα σε μήνυμά του στο Twitter, o Γάλλος πρόεδρος σημείωνε: «Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς.

Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.

Η Δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό  ζήτησε από “όλες και όλους να σεβαστούν την περίμετρο ασφαλείας”.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό, ενώ τα γαλλικά ΜΜΕ δίνουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Πηγή: lemonde.fr, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος