Στην τελική ευθεία για το “άνοιγμα των πυλών” στον τουρισμό- Ενδεχόμενο αποκλεισμού 9 χωρών (video)

Από την Τετάρτη, 1η Ιουλίου “ανοίγουν” σύμφωνα με πληροφορίες 41 πύλες εισόδου στην Ελλάδα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με κεντρικό μήνυμα “Απολαύστε τη διαμονή σας – Μείνετε ασφαλείς”, προχώρησε στην έκδοση εννέα οδηγιών για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι για 9 χώρες θα εξακολουθήσει να ισχύει ο αποκλεισμός. Μεταξύ αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σουηδία, η Ρωσία, το Ισραήλ, τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Γ. Πλακιωτάκης: Μέχρι 1η Ιουλίου η χώρα θα είναι έτοιμη με υγειονομικά πρωτόκολλα

Από ώρα σε ώρα αναμένονται ανακοινώσεις για τα ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν για 14 ημέρες όσοι βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά πλειοψηφία τηρούνται, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και υπογράμμισε ότι κατά την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, στελέχη του Λιμενικού θα βρίσκονται εντός κάθε πλοίου.

“Ανοίγουν” 41 πύλες εισόδου στην Ελλάδα: 27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια

Ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια θα έχει ως προϋπόθεση όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) είτε μέσω διαδικτύου, είτε εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό.

Γ. Βρούτσης: Αίτηση αναστολής εργασίας χωρίς έγκριση ξενοδόχου

Εάν τα εποχιακά ξενοδοχεία δεν ανοίξουν, τότε οι εργαζόμενοι από μόνοι τους μπορούν να μπούν από μόνοι τους, χωρίς έγκριση του ξενοδοχείου στην ΕΡΓΑΝΗ για να κάνουν την αίτηση αναστολής εργασίας. Για ξενοδοχεία που θα ανοίξουν εντός του τετραμήνου, είναι υποχρεωμένος ο ξενοδόχος να υποβάλει στην ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία των εργαζομένων, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Το ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων στην ΕΕ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε αρκετές χώρες δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις. Νέο ραντεβού ορίστηκε για σήμερα μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των 27 κρατών μελών, ενώ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των “εγκεκριμένων” χωρών, που όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ.

Κάποιοι αντιπροτείνουν ως ημερομηνία «ανοίγματος» την 15η Ιουλίου. Πολλές είναι και οι διαφωνίες σχετικά με τις χώρες που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταλήξει σε μια κατ` αρχήν συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε να μην βρεθεί στη «λίστα των ανεπιθύμητων» χωρών.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος