Στην Κω αποβιβάστηκαν 380 μετανάστες του υπό τουρκική σημαία ακυβέρνητου πλοίου

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιχείρηση διάσωσης των 400 μεταναστών που βρίσκονταν σε φορτηγό πλοίο, το οποίο είχε εντοπιστεί ανατολικά της Κρήτης. Με τη συνοδεία σκαφών του Λιμενικού ρυμουλκήθηκε στην Κω και 380 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού. Προηγουμένως, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα έξι επιβαίνοντες κρατούνται για ανάκριση.

H παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, «καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».

Όλοι οι επιιβάινοντες υποβλήθηκαν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης για covid-19 και βρέθηκαν αρνητικοί. Ήδη έγινε η πρώτη καταγραφή, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία από την επιτροπή ασύλου, ενώ θα παραμείνουν σε καραντίνα στη δομή για 15 μέρες.

Στην Κω αποβιβάστηκαν 380 μετανάστες του υπό τουρκική σημαία ακυβέρνητου πλοίου

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους». Επίσης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός κάνει λόγο για «ένα επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές, αόρατο από τις τουρκικές αρχές». Αναφέρει ότι «ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια- είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει σημαντική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας». Ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα ανέλαβε δράση παρέχοντας άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση».

Το σκάφος – που φέρει τουρκική σημαία – είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Για δεύτερη φορά χθες ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής Ακτοφυλακής αρνήθηκε το ελληνικό αίτημα να επιστρέψει στο λιμάνι από το οποίο ξεκίνησε, δηλαδή στη Σμύρνη ή το Κας. Η Τουρκία μάλιστα επικαλέστηκε τις διεθνείς συμβάσεις και επέμεινε το πλοίο να αγκυροβολήσει «στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών».

Χθες ο Γιάνης Πλακιωτάκης κατήγγειλε την Τουρκία ότι «συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή».

Το φορτηγό πλοίο, με τη συνδρομή του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο στα ανοιχτά της Καρπάθου. Σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί και σύμφωνα με καταγγελία του «Aegean Boat Report», οι 400 μετανάστες είναι τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα».

«Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε: «Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ έπλεκε το εγκώμιο της Τουρκίας για την «συμβολή» της στο προσφυγικό, ενώπιον του «άφωνου» Έλληνα πρωθυπουργού, τουρκικό πλοίο με 400 παράνομους μετανάστες εισέβαλε σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης».

«Να σταματήσει το παιχνίδι που παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή 400 μεταναστών που βρίσκονται σε ακυβέρνητο πλοίο για 5η μέρα στα ανοιχτά της Κρήτης», ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡα25.

Xθες σήμανε συναγερμός, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης με 400 επιβαίνοντες.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Στάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος