“Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019, απευθυνόμενος στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και θέλοντας να είναι ειλικρινής, όπως είπε, έστειλε το μήνυμα πως η πορεία των δύο γειτονικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει αλλαγές που οφείλουν να γίνουν.
Από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019 και ενώπιον των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “η Αλβανία οφείλει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη και αντικειμενική απογραφή, σεβόμενη απόλυτα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να εγγυηθεί στην πράξη τις περιουσίες και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αποφεύγοντας είτε ενέργειες που υπονομεύουν τους κανόνες καλής γειτονίας είτε ρητορισμούς για ανύπαρκτα ζητήματα”.
Με τη φράση “αγαπητέ Ζόραν” ο Ελληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και σημείωσε: “Είμαι και πάλι ξεκάθαρος: Εχουμε χρέος να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες μιας Συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό με ρεαλισμό και ωριμότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η προστασία του ονόματος και της φήμης της Μακεδονίας μα και των προϊόντων της”.
Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο δρόμο της ανάπτυξης, ανακτώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην Ευρώπη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σταθερά ανοδικά. Και η χώρα δανείζεται βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. https://t.co/k6lL6ER3F2 pic.twitter.com/zfmODffsJE
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 14, 2019
Όπως είπε οι Μακεδόνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν αθέμιτη εμπορική πρακτική στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη “Μακεδονία” προβάλλοντας το όνομα “Wines of Macedonia“.
Σήμερα είχα την ευκαιρία να δω το νέο εμπορικό σήμα που θα συνοδεύει τα προϊόντα της Μακεδονίας μας στον κόσμο. Μία διεθνή ένδειξη η οποία θα σηματοδοτεί την προέλευση όλων των αγαθών από την Ελληνική Μακεδονία. Την μεγάλη Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. pic.twitter.com/nBn8Ux2VqJ
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 14, 2019
“Αυτό το ατόπημα πρέπει να θεραπευθεί αμέσως στο πλαίσιο της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η ελληνική απάντηση είναι το εμπορικό σήμα που παρουσιάστηκε σήμερα και θα συνοδεύει τα μακεδονικά προϊόντα.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας τονίζοντας ότι “Ύστερα από μία δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης, ανακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σταθερά ανοδικά. Η χώρα δανείζεται ήδη βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και ο ρυθμός της ανάπτυξής της είναι ανοδικός, την ίδια ώρα που προβλέψεις ακόμη και για ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες μιλούν για στασιμότητα. Θα μπορούσα να συνεχίσω επικαλούμενος δείκτες και αριθμούς. Νομίζω, όμως, ότι την κατάσταση περιγράφουν καλύτερα δύο παραδείγματα των ημερών: Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ υπογράψαμε με την Κίνα 16 συμφωνίες σε όλα τα πεδία: Μεταφορές, Κατασκευές, Ναυτιλία, Τουρισμός, Παιδεία, Πολιτισμός. Και ενώ η Cosco συνεχίζει τις επενδύσεις της στον Πειραιά, έξι ελληνικά προϊόντα -από την φέτα και το λάδι μέχρι το ούζο και την μαστίχα- θα έχουν πια προστασία, ώστε να αναπτυχθούν στην τεράστια αγορά της Κίνας. Εκεί, όπου σε λίγο θα πρωταγωνιστεί και ο περίφημος κρόκος της Κοζάνης. Υπήρξε και γι’ αυτόν συμφωνία, σε μία περίοδο, μάλιστα που τώρα γίνεται και η συγκομιδή του”.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στην προσέλκυση επενδύσεων με “παρεμβάσεις τόσο στους φορολογικούς, όσο και στους ποινικούς κώδικες“.
Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης. Το νέο φορολογικό μας σύστημα χαρακτηρίζεται από 3 ρήματα: ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. pic.twitter.com/zDcedbPH2y
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 14, 2019
Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων είπε ο πρωθυπουργός “Θεσπίζουμε ετήσιο, κατ’ αποκοπή φόρο στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ κι απαλλάσσουμε, επίσης από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης τους τόκους των εταιρικών ομολόγων, που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά”.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνατήθηκε διαδοχικά με τους ηγέτες των δυο γειτονικών χωρών, με ατζέντα το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, και να επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Ζόραν Ζάεφ την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, η εφαρμογή της είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.
Για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τόνισε από την πλευρά του ο κ.Ζάεφ. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πορεία υλοποίησής της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά “είμαστε φίλοι και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι”, και γνωστοποίησε πως προσκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρέστη στην παρουσίαση του νέου εμπορικού σήματος για τα μακεδονικά προϊόντα, στο οποίο δεσπόζει το γράμμα Μ και το λογότυπο Μεγάλη Μακεδονία σε γαλανόλευκο φόντο.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος