Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις – Αλληλεγγύη από Βερολίνο και Βρυξέλλες

“Άμεση αντιστροφή” των προσφάτων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, παραμονές της Συνόδου Κορυφής να διατρανώνει ότι “η ανησυχία μεγαλώνει”. Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία εκδόθηκε από το Βερολίνο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Χάικο Μας ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Λευκωσία και αναμένεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 19:00 και με τον Νίκο Δένδια, στις 20:00.

«θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι «όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία». Υπογράμμισε επίσης πως «η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε» από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να είναι το θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και επανέλαβε πως αν η Τουρκία «συνεχίσει της εντάσεις θα αντιμετωπίσει κυρώσεις».

“Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Με τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλλει, είναι αδύνατον να υπάρξει η οποιαδήποτε συνομιλία”, δηλώνει παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος  Μητσοτάκης δομεί τα επόμενα βήματα της ελληνικής στρατηγικής στη διπλωματική σκακιέρα.

Χθες το μεσημέρι συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ,  ενώ σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Χ. Μάας: Να σταματήσει η Άγκυρα τα παιχνίδια 

Και με νέα ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η αλληλεγγύη της γερμανικής προεδρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, το Βερολίνο καλεί την Τουρκία να μην κλείσει ξανά με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα που μόλις άνοιξε και να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων.

«Σε περίπτωση που διενεργηθούν πράγματι έρευνες για φυσικό αέριο σε
διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν
ένα μεγάλο πισωγύρισμα στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της
κατάστασης καθώς και στην περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας,
όπως είχε αποφασίσει το τελευταίο Συμβούλιο της ΕΕ», είπε ο Μάας.

Η γερμανική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ
καταδίκασε χθες την έξοδο του Oruc Reis.

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

ΕΕ: Σοβαρή ανησυχία για το «άνοιγμα» μέρους της περιφραγμένης περιοχής Βαρώσια

Η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος της περιοχής Βαρώσια , όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, (ιδίως τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992).

Παράλληλα η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ αναμένει το ίδιο από την Τουρκία, τόνισε εκ νέου ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

Παράνομη Navtex: Παράταση για το Ορούτς Ρέις και μετά τις 22 /10

“Υπάρχει σχεδιασμός για τις εργασίες του Ορούτς Ρέις και μετά τις 22 Οκτωβρίου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.

Το ίδιο, είπε ισχύει και για τις εργασίες του Μπαρμπαρός στην Κύπρο. “Εμείς είμαστε στο τραπέζι του διαλόγου αλλά δεν γνωρίζουμε αν η απέναντι πλευρά θα έρθει στο τραπέζι, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

CNN- Turk: “Η Ελλάδα -κατά την Άγκυρα- δεν εγκατέλειψε τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις”

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN- Turk  μετέδωσε ότι ο λόγος της επιστροφής του Ορούτς Ρέις είναι ότι “η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τον χρόνο της προσωρινής, όπως είχε ανακοινωθεί, αποχώρησης του πλοίου, «για να δώσει χώρο στη διπλωματία».  Η Ελλάδα -κατά την Άγκυρα- δεν εγκατέλειψε τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις, προέκταση των οποίων είναι ακόμη και οι αντιρρήσεις της Ελλάδας για τη δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις, 15 χλμ από τα εδάφη της Τουρκίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.  Τρίτος λόγος για τη νέα  Navtex είναι τα απγοητευτικά για την Άγκυρα  αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναφέρεται επίσης.

 Ερντογάν: Αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ με “καρφιά” στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία,  κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να ανταποκριθεί η ΕΕ στις υποχρεώσεις της ως προς τη Δήλωση-δέσμευση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ενώ πρότεινε αναζωογόνηση  που προϋποθέτει την επίλυση σειράς ζητημάτων που, κατά την Άγκυρα, έχουν μείνει εκκρεμή.

“Παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της Τουρκίας,» φέρεται να είπε ο τούρκος πρόεδρος προς τον ευρωπαίο αξιωματούχο, «η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα “αναμένει συγκεκριμένα βήματα από την Ευρώπη για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία”.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε μηχανισμό στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και “ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας”, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Δημήτρης Γκάτσιος

Ανταπόρκιση-Βερολίνο: Νίκος Παππάς

Ανταπόκριση- Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Ανταπόκριση-Κωσνταντινούπολη: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος