Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για ρύθμιση οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους

Συνεχίζονται οι περιφερειακές συνεδριακές διασκέψεις της ΚΕΔΕ, με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, να ανακοινώνει μιλώντας στη συνεδριακή, διαδικτυακή, διάσκεψη των ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση οφειλών των ιδιωτών (πολιτών και επιχειρήσεων) προς τους δήμους.

«Προετοιμάζουμε ρύθμιση για όσους χρωστούν στους Δήμους, για 120 δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, διότι επακόλουθο της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού είναι και η άσχημη οικονομική κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά και στις οικογένειες, τις οποίες πρέπει να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε και εμείς στους Δήμους με όλες μας τις δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η χώρα, εξαιτίας του κορονοϊού, κάλεσε τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να φροντίσουν, ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός εφησυχασμός απέναντι σε αυτόν τον αόρατο και ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνο εχθρό.

Όπως είπε ο υπουργός: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Βρίσκεται παντού. Το Σύστημα Υγείας της χώρας, αυτή τη στιγμή, δοκιμάζεται και η ζωή εξελίσσεται με 60 νεκρούς την ημέρα. Η απόσταση ανάμεσα στο “δεν έχουμε εδώ κορονοϊό”, σε οποιοδήποτε Δήμο και στο ότι “έχουμε μεγάλο πρόβλημα”, μπορεί να είναι πέντε ημέρες και να τρέχουμε και να μην φτάνουμε. Πρώτη προτεραιότητα αυτής της περιόδου είναι η αντιμετώπιση του εχθρού που λέγεται κορονοϊός.

Οφείλουμε πρώτη προτεραιότητα να είναι η ανθρώπινη ζωή. Τα πράγματα θα εξελιχθούν αποφασιστικά και οριστικά μόνο όταν θα έρθει το εμβόλιο. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να έρθουν τα εμβόλια αμέσως μόλις αυτά έχουν παραχθεί για μαζική χρήση, στο πλαίσιο της ύπαρξης και της λειτουργίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την απόφαση ότι τα εμβόλια αυτά θα γίνουν, δωρεάν, σε όλους τους πολίτες, με οργανωμένο και προγραμματισμένο τρόπο, αλλά μέχρι τότε έχουμε δρόμο μπροστά μας και έχουμε αγώνα να κάνουμε».

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως η κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την Αυτοδιοίκηση αυτές τις δύσκολες ημέρες. «Παρέχει ισχυρή, οικονομική στήριξη, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες και ταυτόχρονα μαζί με την Αυτοδιοίκηση προετοιμάζει το έδαφος γι’ αυτήν τη σπουδαία μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το αντικείμενο αυτών των Συνεδρίων έχει σχέση με την επερχόμενη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η οποία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, που θέλουμε να ενισχύσουμε, γιατί πιστεύουμε σε μία ισχυρή και αυτοτελή Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί στην πράξη να είναι πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Άρα, το θέμα μας είναι να προσδιορίσουμε πώς ξεκαθαρίζουμε τις αρμοδιότητες ανάμεσα στους δύο βαθμούς μεταξύ τους, αλλά και ανάμεσα στους δύο βαθμούς και στο Κράτος, ποιες αρμοδιότητες πρέπει να μεταφερθούν, προκειμένου να υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος, που μπαίνοντας στον καινούριο χρόνο θα επιταχυνθεί και θα οργανωθεί, ακόμη
περισσότερο, για να καταλήξουμε σε μία πολύ κρίσιμη και ουσιαστική μεταρρύθμιση, που σχετίζεται άμεσα με την Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών απαλλάσσονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τα δημοτικά τέλη, για όσο διάστημα κρατήσει η καραντίνα και ότι οι Δήμοι λαμβάνουν έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για να καλύψουν την απώλεια εσόδων από τα δημοτικά τέλη που δεν θα καταβληθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, πως αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο ν.4412, επί του οποίου η Αυτοδιοίκηση θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές στο νόμο, στην κατεύθυνση τόσο της διαφάνειας όσο και της ταχύτερης υλοποίησης των έργων.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. «Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες, που θα συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του Προγράμματος. Είναι η πρώτη φορά που η Αυτοδιοίκηση μετέχει, πλήρως, σε όλη αυτήν τη διαδικασία» τόνισε.

Σημειώνεται πως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εντάσσονται, ήδη, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 12 έργα, ύψους 31 εκατ. ευρώ.
Έργα τα οποία είχαν προετοιμαστεί σε προηγούμενα προγράμματα, όπως επισήμανε ο υπουργός, αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση. «Η διασφάλιση των χρημάτων αυτού του Προγράμματος είναι απόλυτη. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα, όπου εάν η Αυτοδιοίκηση καταφέρει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα μπορεί να υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ. Ποσό, που αφορά μόνο στη συμφωνία που έχει υπογράψει το Υπουργείο Εσωτερικών με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε αυτό, θα πρέπει να προστεθούν
τα χρήματα που θα πάρει το τελευταίο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)».

Τα 12 έργα στη Δυτική Ελλάδα, ύψους 31,34 εκατ. ευρώ, που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»:

 

1. Βελτίωση ύδρευσης των Τ.Κ. Ανάληψης και Δρυμώνα Δήμου Θέρμου (320.806,45 ευρώ)

2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού απομακρυσμένης ανάγνωσης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καλαβρύτων (2.418.000 ευρώ)

3. Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού Δήμου Αιγιαλείας (19.547.295 ευρώ)

4. Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων ΤΚ Δάφνης (560.000 ευρώ)

5. Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Πετροχωρίου Δήμου Θέρμου (1.458.500 ευρώ)

6. Αγροτική οδοποιία στον οικισμό Μπόσι Τ.Κ. Πετσάκων (435.000 ευρώ)

7. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΤΚ Μυρσίνης και Ανδραβίδας (700.000 ευρώ)

8. Πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων «Εργασίες αποκατάστασης παλαιού Σχολείου Κάτω Λουσών σε κτίριο πολιτιστικού χαρακτήρα» (280.000 ευρώ)

9. Ανέγερση – προσθήκη νέας πτέρυγας δημαρχείου (1.240.000 ευρώ)

10. Επέκταση καθ’ ύψος (Α’ όροφος) υφιστάμενου Διοικητηρίου (550.000 ευρώ)

11. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου (3.100.000 ευρώ)

12. Έργα διευθέτησης σε τμήματα του ρέματος Λυκοραχίτη – δυτικός κλάδος δύο ρέματα (730.000 ευρώ).

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ