Σφοδρές οι συγκρούσεις για το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής (video)

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, και εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων. Τις βασικότερες αντιδράσεις συγκέντρωσε η διάταξη για το ποσοστό των εργαζομένων που θα μπορεί πλέον να κηρύξει την απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Κριτική για τις ρυθμίσεις που αφορούν την κήρυξη απεργιών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηρισμούς άσκησαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και οι εκπρόσωποι δικηγόρων και συμβολαιογράφων, στο πλαίσιο της ακρόασής τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Οξεία αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η ΝΔ, ούτε μπορεί, ούτε θέλει να κρύψει ότι παραμένει η πιο πιστή σύμμαχος της εργοδοσίας και η πρότασή του κ.Μητσοτάκη για την απεργία είναι αντιγραφή από τα χειρότερα εγχειρίδια του Θατσερισμού, τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση είναι δέσμια της διαπλοκής, των εργατοπατέρων και των ιδεοληψιών της. Στο θέμα της απεργίας επιλέγει να αποφασίζουν οι λίγοι, είχε δηλώσει νωρίτερα η Μαρία Σπυράκη.

Η ΝΔ ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ο καλύτερος εκτελεστής των εργατικών δικαιωμάτων, αναφέρει το ΚΚΕ.

Για νόμο – λαιμητόμο και δικτατορία των 153 έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο εκφράζουν τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη ρύθμιση υπονομεύει το δικαίωμα στην απεργία.

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα με την ομιλία του, στην Επιτροπή που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιιο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

“Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα: τις αντοχές και την υπομονή αυτής παράταξης κ κυβερνητικής πλειοψηφία μην τις υποτιμάει κανένας γιατί θα πηγαίνει από διάψευση σε διάψευση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπάς κατηγορόντας την Νέα Δημοκρατία για στρατηγικό πρόβλημα και πολιτικό εγκλωβισμό.

“Βαδίζουμε προς μία έξοδο από το πρόγραμμα που θα πρώτη φορά θα είναι καθαρό από νέα μέτρα με στόχους πιασμένους και επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό. Θα γίνει κοσμογονία; Όχι. Αλλά θα είναι τομή σε σχέση με άσκηση πολιτικής που είχαμε μέχρι τώρα.”, συμπλήρωσε ο υπουργός και εκτίμησε πως στην μεταμνημονιακή εποχή η κοινωνία “θα έχει να διαλέξει ανάμεσα στην παράταξη που θεράπευσε πληγές κρίσης κ την παράταξη που τη βύθισε στην πιο βαθειά οικονομική κ κοινωνική κρίση από τη μεταπολίτευση.”

Σε ότι αφορά τις ραδιοφωνικές άδειες ο υπουργός ΨΗΠΤΕ χαρακτήρισε το τοπίο “πολαπλώς άναρχο”. Αναφορικά με την διαδικασία δήλωσε πως θα “είναι μια διαδικασία που δεν θα εφαρμοστεί με τη μέθοδο σοκ κ δέος θα γίνει ήρεμα σταδιακά κ και θα διασφαλίσει μεγάλη χωρητικότητα.”, εκτιμώντας πως θα προχωρήσει ομαλά.

Για στάση σιωπής απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται οι συμβολαιογράφοι τους τελευταίους μήνες, μίλησε ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων επί του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Βιώνουμε επί 8 μήνες, ένα χρόνο, ένα αίσχος, και δυστυχώς η Βουλή μένει σιωπηλή. Είμαστε μόνοι μας και αντιμετωπίζαμε τη συγκεκριμένη κατάσταση. H ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας είναι οπωσδήποτε θετική εξέλιξη και συμφωνούμε μαζί της απόλυτα, άλλωστε γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”, είπε ο κ. Ρούσκας. Ταυτόχρονα όμως επανέλαβε το αίτημα να είναι εφικτός και ο φυσικός πλειστηριασμός για αναγκαστική εκτέλεση μέχρι 20.000 ευρώ:

Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας, μέχρι 20.000 ευρώ, για να είναι εύκολη η πρόσβαση σε οποιονδήποτε για τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, να είναι διττή η δυνατότητα. Να είναι δυνατός και εφικτός και ο φυσικός πλειστηριασμός μέχρι 20.000 ευρώ, για να εξυπηρετηθούν οι απομακρυσμένες ελληνικές περιοχές”, είπε ο κ. Ρούσκας.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

Σχετική είδηση

Χαρίτσης: Στόχος του πολυνομοσχεδίου η βελτίωση της επιχειρηματικότητας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος