Σε πόσες δόσεις θα πληρώσουμε τους φόρους – Πώς θα γίνει η εξόφληση της επιστρεπτέας (video)

Στον απολογισμό της φορολογικής και ασφαλιστικής χρονιάς για τους εργαζομένους, στις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουμε μπροστά μας, στις αναστολές συμβάσεων καθώς και στις επιστρεπτέες προκαταβολές, αναφέρθηκε ο Γιάννης Χατζησαλάτας, οικονομικός σύμβουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Χατζησαλάτας, το 2021 πρέπει να δουλέψουμε 179 ημέρες για να πληρώσουμε τους φόρους και τον ΕΦΚΑ.

Πληρώνουμε 71,9 δις για φόρους καί ασφάλιση

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο οικονομικός αναλυτής είπε ότι την τρέχουσα χρονιά τα νοικοκυριά θα καταβάλουν 71,9 δις για πληρωμές φόρου – ΕΦΚΑ και 44,4 δις για διατροφή, ένδυση, στέγαση, επικοινωνίες, μεταφορές, οικιακά αγαθά.

Πώς θα πληρώσουμε τους φόρους

Πέντε επιλογές έχουν φέτος οι φορολογούμενοι για να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πιο αναλυτικά, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ:

  • Σε 8 μηνιαίες ισόποσες δόσεις με την 1η δόση πληρωμής να είναι στο τέλος Ιουλίου.
  • Εφάπαξ πληρωμή, τον Ιούλιο, με έκπτωση 3%
  • Σε 7 μηνιαίες ισόποσες δόσεις με 1η, διπλή, δόση πληρωμής τέλος Αυγούστου.
  • Ρύθμιση των οφειλών σε 12 – 24 έντοκες δόσεις
  • Πληρωμή του φόρου με χρήση πιστωτικής κάρτας, σε 12 άτοκες δόσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα έκπτωση 3%.

Ποιοί δικαιούνται το επίδομα των 534 €

Έως τις 16 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν την σχετική αίτηση, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης. Το επίδομα των 534 € (Ιούνιος 2021) δικαιούνται εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, καταλύματα, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται επίσης, οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, με την προϋπόθεση να έχουν εγγραφεί ως τις 10 Ιανουαρίου εγγραφεί στην ΕΡΓΑΝΗ. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αποζημίωση φτάνει ακόμη και τους πέντε μήνες.

Οι ξεναγοί και τουριστικοί οδηγοί θα πάρουν, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αποζημίωση Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2021.

Τι ισχύει για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Χατζησαλάτας, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα myBusinessSupport μέχρι τις 16 Ιουλίου.

Όσον αφορά στις επιστρεπτέες 1, 2 και 3, υπάρχει δυνατότητα για επιστροφή των χρημάτων με κούρεμα 30% για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλεια εσόδων από 15 έως 30% σε σχέση με το 2021.

Επιστροφή με κούρεμα 50% για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλεια εσόδων πάνω από 30% σε σχέση με το 2021.

Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 4, 5, 6 και 7 προβλέπεται η επιστροφή του ποσού, με κούρεμα 50%, με τον όρο διατήρης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31 Ιουλίου 2021.

Η αποπληρωμή θα γίνεται είτε σε 60 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, με έναρξη από 1η Ιανουαρίου 2022 είτε με εφάπαξ εξόφληση, με επιπλέον έκπτωση 15%.

Μία ακόμη δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή είναι να επιστρέψουν το 100% της επιστρεπτέας και να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού σε πιστωτικό για πληρωμή φορολογικών υποχρέωσεων (φόρο, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).

Η εξόφληση του 100% της επιστρεπτέας θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31 Ιανουαρίου 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος