Σε ενεργειακό αδιέξοδο η Ευρώπη – Νέα αναβολή λήψης μέτρων από την Ε.Ε. (video)

Array

Σε νέα φάση, μαζί με τον πόλεμο, μπαίνει και ο εκβιασμός του Πούτιν προς την Ευρώπη. Με όπλο τους αγωγούς αερίου, ο Ρώσος πρόεδρος βάζει στο παιχνίδι και τον Ερντογάν, προτείνοντας νέο κόμβο αερίου στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, ο Πούτιν αποδίδει τα εύσημα στον ΟΠΕΚ+, γιατί μείωσε την παραγωγή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής.

Ναυάγησε και πάλι στο ενεργειακό συμβούλιο η προσπάθεια εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης. Η πανσπερμία προτάσεων και τα αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα έφεραν αδιέξοδο την ώρα που η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ρωσίας λοιδορεί τους Ευρωπαίους για ενεργειακή ένδεια.

«Στην Ε.Ε. δεν πλένουν, πλέον, τα ρούχα τους, δεν αγοράζουν χαρτί υγείας από εμάς, δεν γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους και δεν βγάζουν τα ρούχα τους στο σπίτι…», ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε και από τον ίδιο τον Πούτιν ο οποίος πρότεινε ως λύση στο ενεργειακό αδιέξοδο και τον πληθωρισμό που μαστίζει την Ευρώπη, την αδειοδότηση του κομμένου NORD STREAM 2, αλλά και τη δημιουργία νέου ρωσικού αγωγού στα σύνορα Ε.Ε. και Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για παροχή αερίου. Τώρα η «μπάλα» είναι στο «ευρωπαϊκό γήπεδο». Αν το θέλουν, ας ανοίξουν απλά την παροχή. Εμείς δεν θέτουμε περιορισμούς», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, νέα αναβολή λήψης μέτρων ανακοινώθηκε από τους Υπουργούς ενέργειας και την Ε.Ε.. Η οποιαδήποτε παρέμβαση και επιβολή πλαφόν στην αγορά αερίου μετατέθηκε για τον επόμενο χειμώνα ενώ αναβάλλεται για το 2023 και η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο τη μείωσή του.

«Η Ε.Ε. ετοιμάζει σχέδιο βελτίωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα. Βασικός στόχος αυτή του ανασχεδιασμού είναι να παρέχει στους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα», τονίζει η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας Ε.Ε.

Μέχρι τότε; Η Ευρώπη θα προχωρήσει με αλληλεγγύη, κοινές προμήθειες , αξιόπιστους παρόχους και αυξημένο στόχο εξοικονόμησης ενέργειας, 15%. Νέες προτάσεις αναμένονται στις 18 Οκτωβρίου.

Σε τελική ανάλυση, όλα δείχνουν ότι προκρίθηκε στο συμβούλιο η γερμανική λύση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Tην ίδια στιγμή, συνεχίζεται το χάος στους δρόμους της Γαλλίας εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στα διυλιστήρια. Οι εργαζόμενοι απαντούν με ανυπακοή στην διαταγή της Πρωθυπουργού της Γαλλίας για επίταξη.

Πανικός επικρατεί σε όλη την Ευρώπη μετά τη διαρροή στον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Γερμανία μέσω Πολωνίας. Συνηθισμένη περίπτωση βλάβης, είπαν οι ειδικοί αποκλείοντας το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος