Σχέδιο αποσταθεροποίησης βλέπει η κυβέρνηση του Ισημερινού για τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις (video)

Array

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πυροδότησαν τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που μαίνονται στον Ισημερινό και διαβεβαίωσε πως το Καράκας δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στα γεγονότα στη γειτονική χώρα.

Καθώς στη χώρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις  και τα επεισόδια, ο πρόεδρος Λενίν Μορένο κατηγόρησε τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και ξένους παράγοντες, ανάμεσά τους τον Ν.  Μαδούρο, πως ενορχήστρωσαν εκστρατεία αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του. Ευθύνες στον Μαδούρο επέρριψαν εξάλλου και επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι κυβερνήσεις τους τόνισαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι απορρίπτουν κάθε απόπειρα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να «αποσταθεροποιήσει» δημοκρατίες στην περιφέρεια και προσέφεραν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο. Πέραν του Περού, υποστήριξη εξέφρασαν  οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και της Παραγουάης.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας των νέων μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισημερινού, ιδίως της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων, μέτρου που εφαρμοζόταν για τέσσερις δεκαετίες, στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που ασκεί σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από το ΔΝΤ.

Ο Ισημερινός ζήτησε διεθνή μεσολάβηση, είτε του ΟΗΕ είτε της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς η κατάσταση στη χώρα παρέμενε έκρυθμη έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων και επεισοδίων παρά το ότι ο πρόεδρος Μορένο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Πέμπτη. Η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να μετακινηθεί από το Κίτο στη Γουαγιακίλ, σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κόμβο.

Το Κίτο βρέθηκε  σε κατάσταση πολιορκίας, με χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι αυτόχθονες, να παραμένουν στους δρόμους και πολλούς να καταλαμβάνουν για λίγο το αυστηρά φρουρούμενο κτίριο της εθνοσυνέλευσης, που ήταν άδειο εκείνη την ώρα, πριν απωθηθούν από την αστυνομία, που έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένους 84 δρόμους σε 21 επαρχίες, σύμφωνα με την εφημερίδα El Telégrafo, ενώ αναφέρθηκαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές. Οι αρχές έκαναν λόγο για 570 συλλήψεις, αν και αρκετοί από τους συλληφθέντες έχουν στο μεταξύ αφεθεί ελεύθεροι.

Αυτόχθονες πήραν ομήρους 50 στρατιωτικούς και αστυνομικούς στην κεντρική επαρχία Τσιμποράσο το Σαββατοκύριακο. Οι αρχές προσπαθούν να διαπραγματευθούν την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας.

Στη νότια επαρχία Ασουάι, ένας διαδηλωτής πέθανε την Κυριακή αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και τα μπλόκα δεν επέτρεψαν να τον παραλάβει ασθενοφόρο για να τον διακομίσει σε νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος