Σ.Αραβία: Χωρίς ανδρική έγκριση η έξοδος των γυναικών στο εξωτερικό

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα δικαιούνται πλέον να αποκτούν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς να αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η συγκατάθεση κάποιου άνδρα «κηδεμόνα» τους, ανακοίνωσε  την Πέμπτη η κυβέρνηση του σουνιτικού βασιλείου.

«Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας που το ζητεί», αναφέρει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση, ο νέος κανόνας έχει εφαρμογή για τις γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω.

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες στο βασίλειο ήταν υποχρεωμένες να εξασφαλίζουν την άδεια ενός από τους άρρενες «κηδεμόνες» τους – του πατέρα, του συζύγου ή άλλου, είτε συγγενή ή υπεύθυνου γι’ αυτές – προκειμένου να αποκτούν ή να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ή να παντρεύονται. Το σύστημα αυτό, που πρακτικά εξισώνει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία με ανήλικα ισοβίως και αποτελεί την αιτία σωρείας αυθαιρεσιών, καταγγέλλεται επί δεκαετίες από το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος