Ρουάντα: Τα λείψανα 85.000 θυμάτων της γενοκτονίας ενταφιάστηκαν 25 χρόνια μετά

Τα λείψανα 84.437 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα, που εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Κιγκάλι, ενταφιάστηκαν χθες Σάββατο στο Μνημείο Γενοκτονίας Νυάνζα στην πρωτεύουσα της Ρουάντα.

Οκτώ-ένα λευκά φέρετρα περιείχαν τα λείψανα των θυμάτων των σφαγών που κόστισαν τη ζωή 800.000 ανθρώπων, κυρίως μελών της φυλής Τούτσι.

Η Ρουάντα ξεκίνησε στις 7 Απριλίου, ημερομηνία έναρξης της γενοκτονίας που διαπράχτηκε από τους εξτρεμιστές της φύλης Χούτου σε διάρκεια 100 ημερών, μια περίοδο πένθους 100 ημερών.

«Η μνήμη της γενοκτονίας των Τούτσι είναι ευθύνη όλων των πολιτών της Ρουάντας και το να τους προσφέρουμε μια αξιοπρεπή ταφή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζόνστον Μπουσίνγκιε.

Τα λείψανα αυτών των θυμάτων δεν είχαν βρεθεί παρά στις αρχές του 2018, όταν 143 λάκκοι μέσα στους οποίους βρίσκοταν χιλιάδες δόντια, θραύσματα οστών και ρούχα, εντοπίστηκαν κάτω από σπίτια στα περίχωρα του Κιγκάλι.

Μόνο 43 λάκκοι εξ αυτών έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα και οικογένειες έχουν ζητήσει να εντοπιστούν τα λείψανα των συγγενών τους.

Ο ιδιοκτήτης της γης στην οποία είχαν σκάψει οι λάκκοι υπέδειξε την τοποθεσία τους μόνο αφότου απειλήθηκε με σύλληψη, δήλωσε ο Ζαν Πιερ Ντουσινγκιζεμουνγκού , επικεφαλής της Ιμπουκά, μιας οργάνωσης για τους επιζώντες της γενοκτονίας.

“Είναι οδυνηρό το γεγονός ότι οι δράστες των σφαγών, που βρίσκονται σήμερα ελεύθεροι, ποτέ δεν αποκάλυψαν στις οικογένειες των θυμάτων τη τοποθεσία αυτών των τάφων”, δήλωσε ο Ντουσινγκιζεμουνγκού.

Τα λείψανα 11.000 ακόμη θυμάτων της γενοκτονίας έχουν ήδη ταφεί στο Μνημείο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος