Ρωσία: Σε παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων αποδίδονται οι βαριές απώλειες στη Μακιίβκα

Array

Ο απολογισμός των θυμάτων από την επίθεση του ουκρανικού πυροβολικού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε κτίριο όπου ήταν συγκεντρωμένοι Ρώσοι στρατιώτες στη Μακίιβκα, στην ανατολική Ουκρανία, αυξήθηκε στους 89 νεκρούς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας και αποδίδει το γεγονός στην παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων.

«H ενεργοποίηση και η μαζική χρήση από το προσωπικό κινητών τηλεφώνων εντός εμβέλειας των εχθρικών όπλων, παρότι αυτό ήταν απαγορευμένο, επέτρεψε στον εχθρό να ιχνηλατήσει και να προσδιορίσει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες για το πυραυλικό πλήγμα», ανακοίνωσε ο στρατηγός Σεργκέι Σεβριούκοφ.

Τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε —κάτι ιδιαίτερα σπάνιο— πως δεκάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν στον ουκρανικό βομβαρδισμό στη Μακίιβκα, πόλη υπό ρωσική κατοχή στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά), που η Μόσχα έχει προσαρτήσει. Το Κίεβο έδωσε πολύ πιο βαρύ απολογισμό από τους 63 νεκρούς για τους οποίους μίλησε αρχικά η Μόσχα.

Συγκεντρώσεις οργής είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία για τους πεσόντες. Ο θάνατός τους προκάλεσε σοκ και πυροδότησε κύμα επικρίσεων εναντίον της διοίκησης του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το κτίριο όπου βρίσκονταν οι ρώσοι στρατιώτες χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από HIMARS, οπλικό σύστημα που έχει προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό αυτός των ΗΠΑ.

Ρωσία: Σε παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων αποδίδονται οι βαριές απώλειες στη Μακιίβκα

Σε αντίποινα εξαπολύθηκαν πλήγματα από αέρος εναντίον τοποθεσίας «συγκέντρωσης υλικού» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ντρουζκίβκα, επίσης στη Ντανιέτσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ως και 200 Ουκρανοί, να καταστραφούν τέσσερα HIMARS και πάνω από 800 πύραυλοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σπάνια σχολιάζει τις ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις, δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πλήγμα στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα του,  στο οποίο δήλωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ηγέτες της Ρωσίας θα χρησιμοποιήσουν όσα μέσα τους έχουν απομείνει και όλους όσους μπορούν να συγκεντρώσουν για να αλλάξουν τον ρου του πολέμου και τουλάχιστον να καθυστερήσουν την ήττα τους», τόνισε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ότι η κατάσταση στο μέτωπο κοντά στην πόλη Μπάχμουτ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος