Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την προώθηση της δίκαιης μεταχείρισης και της διαφάνειας για τους επιχειρηματικούς χρήστες επιγραμμικών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (L 186), ρυθμίσεις για τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη λειτουργία της αγοράς και λοιπές διατάξεις» καθώς και οι οκτώ υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν σε αυτό.

Επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ενώ κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, κλείνοντας την συζήτηση, αρχικά αναφέρθηκε και αυτός στην ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι τα μηνύματα αυτής της εξέγερσης είναι και σήμερα επίκαιρα με τους πολίτες να δίνουν το παρόν απέναντι «σε ένα πόλεμο, με ένα αόρατο εχθρό, την πανδημία. Οι σημερινοί αγωνιστές, είπε είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, οι καθαρίστριες, τα μέλη της ΕΜΑΚ». Πρέπει, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «να σεβαστούμε την υγεία και την ζωή με κάθε τρόπο. Είναι μέλημα και υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει και να έχει όλα εκείνα τα εργαλεία και το ανθρώπινο δυναμικό, για να απαντήσει σε αυτήν την έξαρση της πανδημίας. Και το μέλημα αυτό, πρέπει να εκτείνεται σε όλες στις δραστηριότητες του κράτους».

Επί του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως «εξυπηρετεί τις νέες αναγκαιότητες της αγοράς που έχουν δημιουργηθεί, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Οι καταναλωτές, στο πρώτο lockdown εξοικειώθηκαν με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και αγορές και προσκολλήθηκαν σε αυτές. Το κράτος έχει την υποχρέωση να δει την αγορά αυτή και τον τρόπο λειτουργίας της». Έτσι, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αυτό που σήμερα θεσπίζουμε, είναι η εναρμόνιση του ελληνικού Δικαίου με τον Κανονισμό 1150/19, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει αθέμιτες πρακτικές μεταξύ των εμπόρων και των επιχειρηματικών χρηστών, όπως είναι η αναιτιολόγητη αλλαγή στους διαδικτυακούς όρους και προϋποθέσεις.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στην απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, να μην κάνει αποδεκτή καμία βουλευτική τροπολογία.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την θεσμοθέτηση της δημοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ανέφερε πως οι εισηγήσεις αυτές παίζουν έναν κομβικό ρόλο στα μέτρα που λαμβάνονται αυτή τη περίοδο στη χώρα και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Θεωρούμε – είπε ο κ. Ξανθός – ότι όταν υπάρχουν μείζονες κρίσεις δημόσιας υγείας, το πρώτο που χρειάζεται είναι να υπάρχει κλίμα διαφάνειας, τεκμηριωμένης και επιστημονικής ενημέρωσης, έγκυρης, ανοιχτής πρόσβασης όλων στα πραγματικά δεδομένα. Να προβλέπεται η δημόσια παρουσίαση των αποφάσεών της επιτροπής, των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν οι επιστήμονες, αλλά και να υπάρχουν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία της επιτροπής, όπως για παράδειγμα να υπάρχει δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο υπουργός δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την εφαρμογή, στο νομό του Ηρακλείου, όλων των μέτρων και των αποφάσεων που ελήφθησαν για την Καρδίτσα και τις περιοχές που χτύπησε ο Ιανός.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ