«Ψευδείς οι αιτιάσεις» απαντά η Αθήνα στο κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα (video)

Την ώρα που η ‘Αγκυρα καλούσε τον Έλληνα πρέσβη στην Τουρκία να δώσει εξηγήσεις– περί δήθεν υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά διαμήνυε ότι  η Αθήνα δεν θα ανεχτεί επιθετική συμπεριφορά. Το δίπτυχο αντιμετώπισης του τουρκικού αναθεωρητισμού ανέπτυξε μιλώντας στο Ρόιτερς από την ακριτική Αστυπάλαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ωστόσο ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη.

 Ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «στη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία επιτρέπει την ίδρυση 5+4 αμερικανικών βάσεων στο έδαφος της, τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να κάνουμε το ίδιο λάθος».

Διπλωματικές πηγές: Ψευδείς  οι τουρκικές αιτιάσεις 

«Αναφορικά με πρόσφατες κατηγορίες της Τουρκίας για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς. Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Γ. Οικονόμου: Η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο

«Παρά τα προσωρινά φάλτσα κάποιων, η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο και ότι το τελευταίο διάστημα έχει συναντήσει την καταδίκη από όλο τον δυτικό κόσμο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι η στάση της Τουρκίας αντανακλά την απογοήτευση και την ανησυχία του Ερντογάν για την αναβάθμιση της Ελλάδας και την αναγνώριση του γεωστρατηγικού της ρόλου. ( Πηγή: ΣΚΑΪ)

Ν. Δένδιας: «Εκτεθειμένη διεθνώς εξαιτίας της επιθετικότητάς της η Τουρκία»

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, «εμείς δείχνουμε στους χάρτες τα σημεία της τουρκικής παραβατικότητας. Δεν «ζωγραφίζουμε» στους χάρτες του Αιγαίου, αλλάζοντας τα σύνορα με τη φαντασιοπληξία της στιγμής. Κινήσεις που θα ήταν απλώς γραφικές, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνες. (Πηγή: Παραπολιτικά)

 Γ. Κατρούγκαλος: Ψυχραιμία και σαφείς κόκκινες γραμμές

Η αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και σαφείς κόκκινες γραμμές, χωρίς επικοινωνιακή διαχείριση της έντασης, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέσβης ΗΠΑ: Γείτονες δεν εισβάλλουν σε γείτονες

Ο Αμερικανός πρέσβης Tζορτζ Τσούνης από την πλευρά του απορρίπτει κάθε λογική παραβίασης εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι «γείτονες δεν εισβάλλουν σε γείτονες χωρίς λόγο. Είναι θέμα αρχών».

 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της τουρκικής επιθετικότητας

«Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος να επιτεθεί σε άλλο, δεν επιτρέπεται να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός άλλου κράτους», επισημαίνει η πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. (Πηγή: Τα Νέα)

 Την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Λευκωσία, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας χαιρετίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ορόσημα χαρακτηρίζονται η Σύνοδος Κορυφής των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας η Αθήνα, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στις προκλήσεις, θα θέσει στόχο να υπάρξει σαφής αναφορά καταδίκης και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, επίσης εντός του Ιουνίου.

Θα έχει προηγηθεί η παρουσία στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που θα αποτελέσει μία ακόμα ευκαιρία για τη χώρα μας να εκπέμψει μήνυμα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού σε ανώτατο επίπεδο.

EΡΤ1- Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος