ertnews.gr

Προς μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης – Νέο σχήμα απομείωσης των κόκκινων δανείων (video)

24/12 19:00
Προς μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης – Νέο σχήμα απομείωσης των κόκκινων δανείων (video)

Kλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και νέο σχήμα απομείωσης των κόκκινων δανείων το 2020 προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός οικονομικών αποκάλυψε ότι στόχος είναι χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 ενώ έκανε λόγο για κλιμακωτές ελαφρύνσεις τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στην εισφορά αλληλεγγύης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας: “οι μειώσεις των φόρων δεν πρέπει να είναι οριζόντιες, θα πρέπει να υπάρχει μία προσέγγιση η οποία να έχει μία αναλογικότητα δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα”.

To 2020 η κυβέρνηση μελετά μίας ακόμα παρέμβαση για
* περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων – η οποία όμως θα είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και απόφαση για
* μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021 – Το βέλτιστο για τον Χρήστο Σταϊκούρα είναι το 2%

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% το 2019, o YΠΟΙΚ σημείωσε ότι ενσωμάτωσε την αύξηση που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

“Ο μεν κ. Σταϊκούρας είπε ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε χρόνο, αλλά τελικά δεν θα το κάνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε 11% το 2019, άρα καλύφθηκε η υπόσχεσή του για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια!”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Mε βάση δύο σενάρια ξεκινά το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το 2020. Στο πρώτο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η έξοδος στις αγορές για 4 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται η άντληση 8 δισ. ευρώ από τις αγορές αλλά και μία νέα πιθανή κίνηση “πρόωρης αποπληρωμής δανείων”.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: EΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version